Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(8)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Artykuły
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(4)
Wypożyczalnia Chodzież
(2)
Wypożyczalnia Trzcianka
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(1)
Autor
Art Piotr
(1)
Ashwell Margaret
(1)
Gottlieb Bill
(1)
Greenblatt James
(1)
Heald Henrietta
(1)
Kaca Przemysław
(1)
Kasprzyk Agnieszka
(1)
Krauze-Baranowska Mirosława
(1)
Kujawa Maria (psycholog)
(1)
Morris Julie
(1)
Rakowski Artur
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Szpunar-Radkowska Hanna
(1)
Wierzbicka Iwona
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(1)
Temat
Suplementy diety
(8)
Aktywność fizyczna
(2)
Dietetyka
(2)
Młodzież
(2)
Odżywianie
(2)
Witaminy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Alergeny
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Białko spożywcze
(1)
Choroby jelit
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dzieci
(1)
Elektrolit
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Jelito cienkie
(1)
Kofeina
(1)
Kreatyna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leki nootropowe
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mikroelementy
(1)
Mindfulness
(1)
Myślenie
(1)
Mózg
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Odporność
(1)
Osoby z ADHD
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Rodniki
(1)
Rośliny
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje psychoaktywne
(1)
Substancje rakotwórcze
(1)
Superfood
(1)
Utlenianie
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Węglowodany
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zespół ADHD
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(2)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Artykuł z czasopisma poradnikowego
(1)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(1)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Podręczniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Tytuł czasopisma
Remedium
(1)
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Przejrzysty i pouczający przewodnik po świecie witamin, minerałów i ziół, proste wskazówki najlepszych specjalistów, co i w jakich dawkach stosować, ułoźony alfabetycznie spis preparatów wspomagających i chorób, bezcenne informacje o moźliwych skutkach ubocznych i interakcjach. Książka Uzdrawiająca moc witamin minerałów i ziół pochodzi z wydawnictwa Readers Digest. Publikacja jest pracą zbiorową . Należy do gatunków: poradniki, zdrowie, ziołolecznictwo i medycyna naturalna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116696 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wzmocnić odporność : dieta, styl życia, umysł, suplementy / Iwona Wierzbicka. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., copyright 2020. - 447, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia.
Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie; co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem; jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu; jak być bliżej natury i z niej korzystać; do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52602 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psyche/Soma)
Publikacja przeznaczona dla rodziców, nauczycieli i terapeutów dzieci z ADHD. Opracowany przez Jamesa Greenblatta terapeutyczny Plan Plus-Minus łączy leczenie farmakologiczne z naturalnymi sposobami, co pozwala ograniczyć objawy ADHD: nadaktywność, deficyt uwagi, impulsywność czy skłonność do irytacji. Autor w przystępny sposób pokazuje, jak uniknąć problemów zdrowotnych: niedoborów pokarmowych, braku równowagi mikroflory jelitowej czy zaburzeń snu, które często powodują nasilenie objawów. Jego metoda pomaga także zrozumieć specyficzne biologiczne czynniki, które odpowiadają za zachowania dzieci z ADHD. Program Greenblatta stanowi doskonałe uzupełnienie rozwiązań medycyny konwencjonalnej, a dzięki odpowiednim technikom pozwala ograniczyć skutki uboczne najczęściej stosowanych leków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 118334 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52213 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35269 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO / redakcja naukowa Hanna Szpunar-Radkowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XVIII, 294 strony : ilustracje, portrety, wykresy ; 24 cm.
„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji poruszono również istotne zagadnienia współchorobowości i związanej z nią konieczności diagnostyki różnicowej. Opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty i problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 117668 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed czytelnikiem tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia. Z poradnika dowiesz się, jak m.in.: opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych, wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem, usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację, poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób, skorzystać z naturalnych nootropików – wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych, Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116633 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48665 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Publikacja Fitofarmaceutyki – oparte na dowodach naukowych kompendium leczniczych produktów ziołowych została przygotowana pod redakcją naukową prof. dr. hab. Mirosławy Krauze-Baranowskiej. Monografia dostarcza w sposób praktyczny i użyteczny istotnych informacji dotyczących roślinnych produktów leczniczych i botanicznych suplementów diety. Ułożony alfabetycznie wykaz produktów roślinnych, zawiera podsumowanie ich właściwości oraz zastosowania. Istotnym elementem jest załączona ocena dostępnych dowodów naukowych. Same zaś dowody – zarówno kliniczne, jak i przedkliniczne – podsumowane są w prosty i przejrzysty sposób, aby z łatwością i precyzją podjąć decyzję o zasadności oraz bezpieczeństwie stosowania odżywczego lub leczniczego produktów pochodzenia roślinnego. Publikacja jest skierowana do pracowników służby zdrowia – zarówno lekarzy, farmaceutów, jak i pielęgniarek – którzy w swojej praktyce spotykają się z pytaniami od pacjentów dotyczącymi interakcji roślinnych produktów leczniczych z innymi lekami lub prośbą o wskazanie takiego produktu, który mógłby poprawić ich stan zdrowia czy układ odpornościowy. Ze względu na swój walor edukacyjny książka może być przydatna studentom kierunków medycznych i okołomedycznych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej