Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(5)
Forma i typ
Książki
(4)
Artykuły
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(3)
Wypożyczalnia Czarnków
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(3)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Tryba Anna Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Nauczyciele chemii
(1)
Temat
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Żywność
(5)
Witaminy
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Jajka
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Mleko
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Substancje rakotwórcze
(2)
Alergeny
(1)
Alkaloidy
(1)
Antocyjany
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Atopia
(1)
Azotany
(1)
Barwniki roślinne
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Chlorofil
(1)
Cholesterol
(1)
Dioksyny
(1)
Emulgatory
(1)
Flawony
(1)
Glikozydy
(1)
Glukozynolany
(1)
Hydroliza
(1)
Izotopy promieniotwórcze
(1)
Jakość produktu
(1)
Karotenoidy
(1)
Konserwanty
(1)
Kumaryna
(1)
Lipidy
(1)
Masło
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikotoksyny
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Motylkowe
(1)
Mutagenność
(1)
Nitrozoaminy
(1)
Nowotwór
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Pestycydy
(1)
Piroliza
(1)
Polifenole
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Rodniki
(1)
Ryby
(1)
Saponiny
(1)
Skorupiaki
(1)
Skrobie modyfikowane
(1)
Soja
(1)
Suplementy diety
(1)
Tanina
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Utlenianie
(1)
Uzdatnianie wody
(1)
Warzywa
(1)
Woda
(1)
Włókna pokarmowe
(1)
Zapach
(1)
Zboże
(1)
Ziemniaki
(1)
Związki aromatyczne
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(2)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Podręczniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110972 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40075 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48665 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 106552/T.3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 1 omówiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 106550/T.1 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45125 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej