Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(9)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Publikacje dydaktyczne
(6)
Artykuły
(5)
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(2)
Wypożyczalnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(1)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Autor
Tryba Anna Maria
(2)
Best Regina
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Brzozowska Anna
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dębiński Marcin
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Granda Dominika
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Heropolitańska-Janik Joanna
(1)
Januszko Olga
(1)
Jeruszka-Bielak Marta
(1)
Kałuża Joanna
(1)
Korpel Vanessa
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kurek Joanna
(1)
Litz Hildegard
(1)
Madej Dawid
(1)
Menebröcker Claudia
(1)
Miletic Klaudia
(1)
Pietruszka Barbara
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(1)
Sicińska Ewa
(1)
Smoliner Christine
(1)
Szmidt Maria
(1)
Wawrzyniak Agata
(1)
Wierzbicka Elżbieta
(1)
Woźniak Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Nauczyciele chemii
(4)
Szkoły wyższe
(2)
Dyrektorzy szkół
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Temat
Składniki odżywcze
(9)
Grzybobranie
(2)
Grzyby jadalne
(2)
Odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Chemia (przedmiot szkolny)
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Grzyby trujące
(1)
Kwasy organiczne
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lektyny
(1)
Niedożywienie
(1)
Normy żywienia
(1)
Opieka nad osobami starszymi
(1)
Osoby starsze
(1)
Owoce
(1)
Polisacharydy
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
Właściwości prozdrowotne
(1)
Zatrucie pokarmowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Związki chemiczne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Gatunek
Artykuł z czasopisma fachowego
(5)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(4)
Praca zbiorowa
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(4)
Edukacja i pedagogika
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Biologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(4)
Dyrektor Szkoły : miesięcznik kierowniczej kadry oświatowej
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Cierpisz na nawracające migreny lub zmagasz się z nadciśnieniem? Stosujesz farmaceutyki, ale nie przynoszą one oczekiwanych rezultatów? A może chcesz uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi? Dzięki rewolucyjnemu programowi Autora w prosty sposób możesz uniknąć tych dolegliwości. Wszystko za sprawą nutraceutyków – naturalnych składników odżywczych występujących w owocach i warzywach. Poznasz sposoby ich dawkowania i wspomożesz się preparatami prozdrowotnymi. Dzięki nim przywrócisz równowagę biologiczną w organizmie, poprawisz zdrowie i funkcjonowanie narządów. Zniwelujesz stres, opóźnisz procesy starzenia i unikniesz zmian miażdżycowych. W pełni wykorzystasz działanie witamin i minerałów oraz dowiesz, z czym je łączyć, by przyniosły najlepsze efekty. Nutraceutyki – przywróć zdrowie i witalność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117667 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nauka o żywieniu człowieka, określająca wpływ pożywienia na organizm człowieka podczas całego jego życia, jest ważną dziedziną dynamicznie rozwijającej sie wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych. Jets to nauka interdyscyplinarna, wykorzystująca wiedzę z zakresu: biologii, chemii, fizyki, fizjologii, medycyny, genetyki, ekonomii i wielu innych. Niniejsza publikacja stanowi kontynuację zbioru ćwiczeń pod redakcją Wojciecha Roszkowskiego "Podstawy nauki o żywieniu człowieka. przewodnik do ćwiczeń." Opracowanie przeznaczone jest przede wszystkim dla studentów i prowadzących zajęcia dydaktyczne. Tematy przedstawione w ćwiczeniach uzupełnają i rozszerzają materiał wyładowy, umożliwiają lepsze zrozumienie zagadneń i ułatwiają ich wykorzystanie w praktyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116397 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53270 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację. Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając: znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych, zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów, postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia, organizację otoczenia, specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41564 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67540 P 15,6 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej