Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(1)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(1)
Informatorium
(1)
Autor
Kashiwai Hisashi
(1)
Majewski Piotr
(1)
Osięgłowski Janisław
(1)
Zalewska Anna (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura japońska
(1)
Temat
Restauracje
(2)
Agroturystyka
(1)
Architektura
(1)
Książka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Ochrona zabytków
(1)
Potrawy
(1)
Prywatni detektywi
(1)
Realizm socjalistyczny
(1)
Smak
(1)
Tęsknota
(1)
Zabytki
(1)
Śledztwo i dochodzenie
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1901-
(1)
Temat: miejsce
Kioto (Japonia)
(1)
Wielkopolska
(1)
Gatunek
Informatory
(1)
Powieść
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46536 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hisashi Kashiwai napisał wyjątkowo apetyczną książkę "Kamogawa. Tropiciele smaków" opowiadającą o duecie nietuzinkowych detektywów, których śledztwa mają doprowadzać do odnalezienia smaków z przeszłości. Wspaniała podróż po japońskich smakach zachwyci nie tylko miłośników ramenu i sushi. W jednej z bocznych uliczek Kioto znajduje się mała rodzinna restauracja. Gotowaniem tutaj zajmuje się emerytowany policjant Nagare Kamogawa, a administracją jego córka. Oboje jednak zajmują się jeszcze jedną, dość nietypową działalnością. Z wielką pasją poszukują smaków przeszłości. Kiedy w restauracji pojawia się klient tęskniący za konkretnym smakiem z dzieciństwa, niesamowici detektywi kuchenni rzucają się w wir pracy, aby odtworzyć danie. Muszą najpierw poznać wiele szczegółów, np. dostać informacje o kucharzu czy sklepie, z którego mogły pochodzić składniki. Poruszająca historia wprowadza czytelników w arkana japońskiej kuchni, a przy okazji wywołuje nostalgię. W końcu większość ludzi ma w pamięci dania, które dziś są nieosiągalne z różnych powodów czy smakują zupełnie inaczej niż przed laty. O autorze Hisashi Kashiwai jest japońskim pisarzem, który zdobył międzynarodową popularność za sprawą książki "Kamogawa. Tropiciele smaków". Publikacja ta została przetłumaczona na wiele języków i została uznana za literackie odkrycie, popularyzując jednocześnie nieznane szerzej dania japońskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 118299 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32345 (1 egz.)
Informatorium
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72668 BL (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36943 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej