Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(7)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(7)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(6)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(1)
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
(1)
Autor
Anioł Kacper
(1)
Bray Kevin
(1)
Dominguez Rivero Miguel Angel
(1)
Dębski Henryk
(1)
Falarz Aniela
(1)
Kolenda Halina
(1)
Kuźmiński Bolesław
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Mataczyńska Grażyna
(1)
Piątkowska Barbara (1969- )
(1)
Piątkowski Tomasz (1969- )
(1)
Rum Leszek
(1)
Röschlau Jessica
(1)
Zadorozhna Viktoriya
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Pieczywo
(7)
Żywność
(3)
Kucharstwo
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Alkohol
(1)
Cukiernictwo
(1)
Czytelnictwo
(1)
Dzielenie się
(1)
Herbata
(1)
Kawa
(1)
Kosmetyki
(1)
Marcin z Tours (święty ; ok. 316-397)
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Mleko
(1)
Napoje bezalkoholowe
(1)
Narodowe Święto Niepodległości (11 listopada)
(1)
Owoce
(1)
Piekarze
(1)
Pomaganie
(1)
Pomoce dydaktyczne
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboża
(1)
Ziemniaki
(1)
Temat: miejsce
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Kamishibai
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Legendy i podania
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Teatr dziecięcy i młodzieżowy
(1)
Teatr japoński
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
100 wieków chleba / Bolesław Kuźmiński. - Warszawa : Książka i Wiedza, 1968. - 267, [12] s. : rys., fot. ; 15 cm.
(Biblioteczka Popularnonaukowa "Światowid")
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27730 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Smaczne wypieki domowe / Henryk Dębski. - Warszawa : "Watra", 1982. - 262, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16208 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27993 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51639 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35200 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35296 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 102354 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31817, 32143 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Rogale marcińskie, rogale świętego Marcina, to nic innego, jak po prostu rogale świętomarcińskie. Piekarz Walenty i jego sen, święty Marcin na koniu, znaleziona podkowa... o tym wszystkim opowiada legenda. Ale to nie wszystko... Jest tu też poruszony temat dzielenia się, mianowicie wg legendy piekarz Walenty nie chciał się dzielić z innymi. Jednak coś się wydarzyło, że się zmienił... ale o tym w naszej bajce. Zgadnijcie, czym się dzieli Walenty? Z tej bajki kamishibai dowiemy się, skąd się wzięła tradycja pieczenia rogali na dzień świętego Marcina - 11 listopada. Legenda ma też pozytywne przesłanie: warto zrobić coś dobrego dla innych, tak jak św Marcin i piekarz Walenty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. GF. 938 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej