Form of Work
Książki
(13)
E-booki
(3)
IBUK Libra
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(15)
unavailable
(5)
Branch
Wypożyczalnia Piła
(6)
Wypożyczalnia Chodzież
(2)
Wypożyczalnia Czarnków
(7)
Wypożyczalnia Złotów
(2)
Czytelnia Wągrowiec
(3)
Author
Bajerska Joanna
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Allison Simon P
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Best Regina
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Dzieniszewski Jan
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kierst Władysław
(1)
Korpel Vanessa
(1)
Korta Teresa
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Litz Hildegard
(1)
Menebröcker Claudia
(1)
Merecz Dorota
(1)
Miletic Klaudia
(1)
Myers Amy
(1)
Pedre Vincent
(1)
Poniewierka Elżbieta
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Pyżalski Jacek
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Rogulska Anna
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(1)
Smoliner Christine
(1)
Sobotka Lubos
(1)
Stobnicka-Szczygłowa Helena
(1)
Szostak Wiktor B
(1)
Walsh William J
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Łyszkowska Małgorzata
(1)
Year
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(16)
Language
Polish
(16)
Subject
Leczenie żywieniowe
(13)
Dietetyka
(6)
Odżywianie
(6)
Celiakia
(3)
Gluten
(3)
Niedożywienie
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Anoreksja
(2)
Artretyzm
(2)
Biegunka
(2)
Bulimia
(2)
Choroba trzewna
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Chorzy
(2)
Ciśnienie krwi wzmożone
(2)
Cukrzyca
(2)
Dyslipidemie
(2)
Dziecko
(2)
Dziecko chore
(2)
Gastronomia
(2)
Jama ustna
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Leki
(2)
Ludzie starzy
(2)
Mukowiscydoza
(2)
Nerki
(2)
Nowotwór
(2)
Osteoporoza
(2)
Otyłość
(2)
Serce
(2)
Tkanka łączna
(2)
Trudne sytuacje życiowe
(2)
Trzustka
(2)
Układ krążenia
(2)
Układ trawienny
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Wątroba
(2)
Autyzm
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Jelita
(1)
Lęk
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Opieka nad osobami starszymi
(1)
Osoby starsze
(1)
Schizofrenia
(1)
Skład chemiczny mózgu
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zespół ADHD
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Podręczniki
(2)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
17 results Filter
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 69850, 69849 (2 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 26191 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 49112 P 15,6 (1 egz.)
Book
In basket
Wypróbuj sprawdzony program Vincenta Pedre, pozbądź się problemów z wagą i metabolizmem, chronicznymi bólami brzucha lub bulgotaniem w żołądku, a także pożegnaj się z sezonowymi alergiami. Wedle ostatnich doniesień ze świata medycyny, nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Jeśli flora bakteryjna zostaje zaburzona, a jelita nie pracują tak jak powinny, choruje cały organizm. Przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudna do zrzucenia nadwaga i zły stan skóry (również alergie) mogą mieć swoje źródło w nieszczęśliwych, bo chorych, jelitach. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe symptomy, nie mogąc wyleczyć ich źródła. Specjalista od medycyny funkcjonalnej, wykorzystując zdobytą przez lata praktyki lekarskiej wiedzę oraz doświadczenie własne i swoich pacjentów, opracował uniwersalny program opieki zdrowotnej, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 112470 (1 egz.)
Book
In basket
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze zawierają wiele aktywnych biologicznie związków, witamin oraz składników mineralnych. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 112808 (1 egz.)
Book
In basket
(Medica.)
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
All copies are currently on loan: sygn. 40504 (1 egz.)
Authority data
Leczenie żywieniowe (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze Odżywianie (hasło przedmiotowe)
zob. też Dietetyka (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Żywienie dojelitowe (hasło przedmiotowe) ; Żywienie pozajelitowe (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Interwencja żywieniowa ; Odżywianie sztuczne ; Sztuczne odżywianie ; Sztuczne żywienie ; Terapia żywieniowa kliniczna ; Terapia żywieniowa intensywna ; Żywienie kliniczne ; Żywienie sztuczne ; Nutrition Therapy
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 40789 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 112235 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 42435 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
All copies are currently on loan: sygn. 51757 (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna ludzkość jest dosłownie dziesiątkowana przez trudnego do dostrzeżenia wroga.Ponad 90% populacji świata cierpi na stany zapalne lub zaburzenia autoagresywne. Dotychczas medycyna tradycyjna nie miała rozwiązania tego problemu. Część objawów, takich jak wysypka czy katar ignorowano, a wobec poważniejszych stosowano groźne dla organizmu terapie, które nie działały na źródło dolegliwości. Na szczęście pojawiło się lepsze wyjście. Dr Amy Myers, specjalistka w dziedzinie medycyny funkcjonalnej, przedstawia sprawdzoną metodę umożliwiającą zapobiegniecie powstawaniu i cofnięcie skutków licznych chorób. Należą do nich m.in. alergie, nadwaga, astma, schorzenia układu krążenia, fibromialgia, toczeń, zespół jelita drażliwego, przewlekłe bóle głowy i przewlekłe zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto. Pierwszym krokiem ku przywróceniu zdrowia jest wyeliminowanie toksycznych pokarmów. Dowiesz się nie tylko, jak wyeliminować cukier i kofeinę, ale również produkty mogące powodować powstawanie stanów zapalnych i zaburzać pracę układu trawiennego. Autorka zaleca również wprowadzenie do diety pokarmów i suplementów sprzyjających odbudowie organizmu, w tym białka wysokiej jakości, zdrowych tłuszczów i probiotyków, które pomogą nam odbudować potencjał jelit. Dzięki niej zidentyfikujesz toksyny w swoim otoczeniu i produktach codziennego użytku: szamponach, mydle, kosmetykach, detergentach itp. Pokonasz infekcje wynikające z reakcji odpornościowej przy jednoczesnym obniżeniu poziomu stresu, który powoduje zwiększenie wrażliwości na szkodliwe czynniki. Zdrowie od podstaw!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 40802 (1 egz.)
Book
In basket
Czy wiesz, że zespół złego wchłaniania może być przyczyną niedoborów składników odżywczych, które mogą skutkować takimi chorobami jak zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresja, zaburzenia lękowe, schizofrenia oraz choroba Alzheimera. Dzięki tej książce poznasz system naturalnej terapii biochemicznej oparty na najnowszych badaniach naukowych, który może pomóc milionom osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większość ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych spowodowany czynnikami genetycznymi i środowiskowymi. Można go wykryć za pomocą specjalistycznych badań krwi i moczu, a unormować specjalną dietą. Substancje odżywcze, które ochronią Twój mózg.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
All copies are currently on loan: sygn. 42207 (1 egz.)
Book
In basket
W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację. Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając: znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych, zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów, postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia, organizację otoczenia, specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 41564 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 67540 P 15,6 (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 104930/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 44939 (1 egz.)
Book
In basket
Jest to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 108037/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
All copies are currently on loan: sygn. 50855 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
All copies are currently on loan: sygn. 38934 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 65605 P 15,6 (1 egz.)
E-book
In basket
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną. Fragment Fragment
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Publikacja omawia badania zrealizowane przez Instytut Medycyny Pracy w Łodzi na losowej próbie ponad 1200 nauczycieli szkół publicznych z całego kraju. W książce przedstawiono wyniki aktualnej diagnozy stanu pozytywnych (salutogennych) i negatywnych (stresorów) czynników środowiska pracy nauczycieli. Dane uzupełniono o analizę jakości relacji nauczyciel - uczeń, także w zakresie przemocy w tym wymiarze. Omówiono również konsekwencje oddziaływania warunków pracy na nauczycieli, w tym poziom wypalenia zawodowego. Publikacja zawiera także propozycje praktycznych rozwiązań w kwestii redukcji ujemnego wpływu środowiska pracy nauczyciela na jego dobrostan. Niniejsza książka na podstawie wyników aktualnych reprezentatywnych badań na dużej próbie nauczycieli opisuje, jak spostrzegają oni pozytywne i negatywne czynniki występujące w ich miejscu pracy. Podjęto w niej dyskusję na temat związków między warunkami pracy nauczyciela a relacją nauczyciel - uczeń. Ponieważ z założenia prezentowana publikacja ma mieć wymiar praktyczny, czytelnika zainteresowanego metodologią zrealizowanych badań odsyłamy do aneksu, gdzie przedstawiono podstawowe informacje dotyczące schematu badawczego, doboru próby i zastosowanych narzędzi. [...] Pragniemy, aby głównymi odbiorcami książki były osoby zajmujące się planowaniem i organizacją pracy nauczycieli na różnych poziomach - od systemowego po zarządzanie konkretną placówką oświatową. Staraliśmy się zatem uzyskać kompromis - przedstawiamy rzetelne dane naukowe jednak w przystępnej formie, świadomie rezygnując z niektórych dyskusji teoretycznych czy bardziej skomplikowanych metod analizy uzyskanych wyników. [...] [...] Struktura książki obejmuje rozdziały wprowadzające do zagadnień stresorów i czynników salutogennych w środowisku pracy oraz rozwiązań na rzecz wspierania dobrostanu nauczyciela w środowisku pracy. W kolejnych rozdziałach omówiono wpływ warunków pracy na nauczyciela, uwzględniając zarówno negatywne (np. poziom wypalenia zawodowego), jak i pozytywne (np. chęć ponownego wyboru zawodu) konsekwencje. Następnie dokładnie scharakteryzowano poszczególne stresory psychospołeczne w środowisku pracy. Każdy z rozdziałów dotyczących tego tematu zawiera krótkie wprowadzenie teoretyczne i odniesienie do wcześniejszych badań. Przedstawiono w nich także wybrane wyniki naszych badań i zaproponowano rozwiązania praktyczne mające na celu zapobieganie negatywnym skutkom oddziaływania określonego stresora w środowisku pracy, jego eliminację bądź redukcję. Podjęto także problematykę przemocy w relacji nauczyciel - uczeń i jej powiązania ze stanem psychospołecznych warunków pracy nauczyciela. Następnie, zachowując podobną strukturę, omówiono salutogenne elementy środowiska pracy. W rozwiązaniach praktycznych skoncentrowano się na tym, jak wspierać pozytywne aspekty środowiska pracy nauczycieli. Osobny rozdział poświęcono fizycznym warunkom pracy nauczycieli, które także, chociaż w ograniczonym zakresie, były diagnozowane w naszych badaniach prezentowanych w niniejszej publikacji. Książkę zamykają rozważania ukazujące, jak działania na rzecz dobrostanu nauczycieli mogą być realizowane w formie dobrze zaplanowanego, ustrukturyzowanego programu promocji zdrowia. [...] Jacek Pyżalski Dorota Merecz
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
E-book
In basket
Druga część trzytomowego zbioru zadań poświęconego różnym działom analizy matematycznej. Tom drugi dotyczy granicy i ciagłosci funkcji, rachunku różniczkowego jednej zmiennej oraz ciągów i szeregów funkcyjnych. Kolejność zadań i ich dobór zostały tak pomyślane, aby stymulować zainteresowanie czytelnika. Zadania są pogrupowane od najłatwiejszych do najtrudniejszych. Przeanalizowanie rozwiązania jednego zadania jest często wskazówką do rozwiązania następnego. Autorki podały kompletne rozwiązania wszystkich zamieszczonych zadań.Zbiór przeznaczony jest dla studentów matematyki i innych kierunków ścisłych na uniwersytetach i uczelniach technicznych oraz dla pracowników naukowych tych uczelni. 
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again