Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(15)
Forma i typ
Książki
(14)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Artykuły
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(6)
Wypożyczalnia Czarnków
(4)
Wypożyczalnia Złotów
(6)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(2)
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund
(4)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bartoszewicz Hanna
(1)
Bednarczyk Marek
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czerni Anna
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Giza Regina
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Kasperek Marian
(1)
Krauze Alina
(1)
Krauze Jerzy
(1)
Kurek Joanna
(1)
Monikowski Kazimierz
(1)
Mosingiewicz Joanna
(1)
Przybyłowski Piotr
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Teckentrup Britta
(1)
Ziober Urszula
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(1)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(14)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Nauczyciele chemii
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura rosyjska
(1)
Temat
Jajka
(15)
Mleko
(8)
Żywność
(7)
Mięso
(5)
Miód
(4)
Owoce
(4)
Warzywa
(4)
Lipidy
(3)
Węglowodany
(3)
Białko
(2)
Chemia
(2)
Cukier
(2)
Drób
(2)
Hydroliza
(2)
Karotenoidy
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Kucharstwo
(2)
Motylkowe
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Orzechy
(2)
Przyprawy
(2)
Ryby
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Witaminy
(2)
Woda
(2)
Zapach
(2)
Zboże
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Alkaloidy
(1)
Aminokwasy
(1)
Aminy
(1)
Antocyjany
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Atopia
(1)
Azotany
(1)
Barwniki roślinne
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Biomasa
(1)
Chlorofil
(1)
Cholesterol
(1)
Ciasta
(1)
Cyklodekstryny
(1)
Czytelnictwo
(1)
Dioksyny
(1)
Drewno
(1)
Emulgatory
(1)
Fasola
(1)
Flawony
(1)
Gaz
(1)
Glikozydy
(1)
Glukozynolany
(1)
Gniazda (zoologia)
(1)
Groch
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Izotopy promieniotwórcze
(1)
Jajczarstwo
(1)
Jakość produktu
(1)
Kawa
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Kumaryna
(1)
Kura
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Leki
(1)
Masło
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikotoksyny
(1)
Minerały
(1)
Mutagenność
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nasiona
(1)
Nowotwór
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Oligosacharydy
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Paliwa
(1)
Paliwa płynne
(1)
Peptydy
(1)
Pestycydy
(1)
Piroliza
(1)
Poliaminy
(1)
Polifenole
(1)
Polisacharydy
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Ptaki
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Ryby i przetwory
(1)
Saponiny
(1)
Serwatka
(1)
Sery
(1)
Skorupiaki
(1)
Skrobia
(1)
Skrobie modyfikowane
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Bajka i baśń ludowa rosyjska
(1)
Kamishibai
(1)
Książka dla małych dzieci
(1)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Legendy i podania rosyjskie
(1)
Opowiadania i nowele dla dzieci
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Pomoce dydaktyczne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(1)
15 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Potrawy z jaj / Joanna Mosingiewicz. - Wyd. 5. - Warszawa : "Watra", 1980. - 111, [1] s. : il. 2 tab. ; 17 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44527 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia jaj : praca zbiorowa / współaut. Marek Bednarczyk. - Wyd. 2 zm. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1991. - 254, [2] s : fot., rys., wykr ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31615 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia gastronomiczna. Cz.2. - Warszawa : Rea, 1998. - 160 s. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57822 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Potrawy mało znane z mleka, jaj i serów / Anna Czerni. - Warszawa : Watra, 1982. - 198, [2] s : il. kolor ; 17 cm.
Autor
Temat
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44796 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16711 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 87277 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31582 (1 egz.)
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 02872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jajko / [Britta Teckentrup] ; przełożyła Hanna Bartoszewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2019. - [88] stron : ilustracje ; 27 cm.
Czy wiesz, że jajko nie pęknie, jeśli ściśniesz je w dłoni i wytrzyma ciężar nawet grubej książki? Czy wiesz, że kiedyś jajka były gratką dla kolekcjonerów, a dziś są przedmiotem badań oologów? Dlaczego wróble znoszą jajka w szarobrązowe ciapki, a kosy w brązowe kropki? Kto jest mistrzem kamuflażu, a kto znosił największe na świecie jaja? Czym się różnią gniazda budowane na nadmorskich klifach od tych na drzewach? Jak wyglądają jaja motyla, a jak jaja żaby? Ta książka odsłoni przed wami fascynujące sekrety jajka, jednego z najlepiej zaprojektowanych tworów natury. Urzekające ilustracje Britty Teckentrup wraz z krótkimi i intrygującymi tekstami doceniło jury międzynarodowego konkursu BolognaRagazzi Award, przyznając książce Wyróżnienie w kategorii non-fiction.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115894 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35295 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intesywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Tom 2 obejmuje zagadnienia: charakterystyka sacharydów, lipidów, białek, właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 106551/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45126 (1 egz.)
Książka
W koszyku
("Bajki Świata")
Poznaj naszą trójkę bohaterów. Para staruszków mieszka w samym środku gęstego lasu. Są biedni, jednak nie skarżą się na swój los. Mają, gdzie mieszkać i co jeść. Mają siebie. Posiadają również jedną kurę, która pewnego dnia postanawia sprawić im niespodziankę. W podziękowaniu za ich dobroć znosi dla nich złote jajko… Bajka pokazuje w bardzo prosty i sugestywny sposób, że bogactwo materialne wcale nie jest gwarancją szczęścia. Liczy się coś zupełnie innego. Minimalistyczny charakter ilustracji pozwala dzieciom jeszcze bardziej skoncentrować się na opowieści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. GF. 601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 1 omówiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 106550/T.1 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45125 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38284 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 106552/T.3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45127 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej