Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(5)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Artykuły
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(4)
Wypożyczalnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(1)
Autor
Arrieta Marie-Claire
(1)
Binder Anna
(1)
Finlay B. Brett
(1)
Loberg Kristin
(1)
Misera Agata
(1)
Perlmutter David
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Szpunar-Radkowska Hanna
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Biblioterapeuci
(1)
Coachowie
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dorośli
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Rodzice
(1)
Temat
Flora bakteryjna jelit
(5)
Mikrobiom człowieka
(3)
Zdrowe odżywianie
(2)
Antybiotyki
(1)
Autyzm
(1)
Bakterie
(1)
Choroby jelit
(1)
Ciąża
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dziecko
(1)
Higiena
(1)
Jelito cienkie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Mózg
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Psychobiotyki
(1)
Suplementy diety
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ASD)
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(1)
Psychologia
(1)
Tytuł czasopisma
Charaktery
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO / redakcja naukowa Hanna Szpunar-Radkowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XVIII, 294 strony : ilustracje, portrety, wykresy ; 24 cm.
„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji poruszono również istotne zagadnienia współchorobowości i związanej z nią konieczności diagnostyki różnicowej. Opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty i problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 117668 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Ta książka zrewolucjonizuje twoje podejście do czystości… i pomoże wychować zdrowsze dzieci.” Giulia Enders, autorka światowego bestsellera „Historia wewnętrznej” Sto lat temu, gdy odkryliśmy, że bakterie są przyczyną groźnych chorób, stanęliśmy do bezwarunkowej walki z nimi, pokonując takie plagi, jak gruźlica, ospa czy dawniej niemal zawsze śmiertelne zapalenie płuc. Po upływie tego stulecia pojawia się jednak coraz więcej dowodów na to, że nadmierna sterylność w codziennym życiu - zbyt częste mycie, silne środki higieny osobistej i czystości oraz nadużywanie chemikaliów w hodowli zwierząt i produkcji żywności - ściągnęły na nas falę nowych plag: alergii, astmy, ADHD i innych zaburzeń koncentracji oraz chorób autoimmunologicznych. Naukowcy coraz głośniej mówią o tym, że nie każda bakteria jest zła, a niektóre są nam wręcz niezbędne, o dobry mikrobiom trzeba zaś dbać, najlepiej od samego początku życia! Od tego bowiem, w co wyposażymy nasze dzieci, będzie zależało ich zdrowie i samopoczucie w przyszłości. Ľ Kiedy i czym dzieci powinny myć ręce? Ľ Czy pozwalać maluchowi na wkładanie do buzi czegoś, co spadło na podłogę? Ľ Czy piaskownice są higieniczne? Ľ Czy pozwalać dziecku jeść niemyte owoce i warzywa? Zadziwiające, ale naukowo uzasadnione porady, jak zadbać o naturalną odporność, zdrowie i prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci dzięki działaniom podejmowanym przez rodziców od poczęcia przez ciążę i poród po pierwsze lata życia dziecka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 114077 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51761 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41017 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor bestsellerowej książki GRAIN BRAIN. Zbożowa głowa uświadamia nam, jak jelita wpływają na zdrowie mózgu. ADHD, stany lękowe, depresja i demencja dotykają coraz większej liczby osób. Nadchodzi jednak rewolucja, która na zawsze zmieni nasze podejście do zaburzeń nastroju, przewlekłych bólów głowy, stwardnienia rozsianego, choroby Alzheimera, autyzmu czy parkinsonizmu. Wyniki najnowszych badań wskazują, że zdrowie mózgu zależy od kondycji mikrobiomu olbrzymiej populacji bakterii zasiedlających ludzkie ciało. W książce BRAIN MAKER. Zdrowa głowa dr Perlmutter wyjaśnia, jak wykorzystać wiedzę o mikrobiomie, który rozwija się od chwili narodzin i zmienia się zależnie od stylu życia. Źle traktowany choruje, ale można go uleczyć i zapewnić jelitom zdrowie, stosując sześć prostych zasad. To nie wszystko! Zdrowe bakterie jelitowe dbają o mózg, poprawiają sprawność myślenia i przedłużają nam życie.
Prawdziwy przełom. Doktor Perlmutter zaleca radykalny, ale prosty plan działania, dzięki któremu odnowimy i wzmocnimy swój mikrobiom. To uzdrowi nie tylko nasz mózg, ale całe ciało. MARK HYMAN, AUTOR KSIĄŻKI KONIEC Z CUKRZYCĄ I OTYŁOŚCIĄ Bakterie pomagają nam trawić. Doktor Perlmutter zabiera nas do świata tych stworzeń, byśmy się przekonali, w jak wielkim stopniu wpływają również na działanie mózgu. MEHMET OZ Książka dająca do myślenia, odkrywcza, a przy tym napisana tak jasno i zwięźle, że czytelnik od razu czuje się zdrowszy. Koniecznie musicie ją przeczytać. WILLIAM DAVIS, AUTOR KSIĄŻKI DIETA BEZ PSZENICY
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116529 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzmocnij jelita! : wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 335, [1] s, : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji.
Jelita to nasz drugi mózg! Odbuduj mikroflorę jelit i odzyskaj równowagę emocjonalną!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116528 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej