Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(21)
Forma i typ
Książki
(21)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(37)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(8)
Wypożyczalnia Chodzież
(7)
Wypożyczalnia Czarnków
(9)
Wypożyczalnia Trzcianka
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(8)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(3)
Czytelnia Wągrowiec
(4)
Autor
Gawęcki Jan
(6)
Bajerska Joanna
(2)
Berger Stanisław
(2)
Cybulska Barbara
(2)
Czech Anna
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hasik Jan
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Tatoń Jan
(2)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(2)
Łukaszewska Teresa
(2)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Bilek Maciej
(1)
Bujko Jacek
(1)
Goncerzewicz Maria
(1)
Górnik Katarzyna
(1)
Głąbiński Zbigniew
(1)
Koźmiński Czesław
(1)
Kwacz Mieczysław
(1)
Majewski Lech
(1)
Marks Roman
(1)
Michalska Bożena
(1)
Olechwir Tomasz
(1)
Papuziński Marek
(1)
Pasternakiewicz Anna
(1)
Poniewierka Elżbieta
(1)
Przyłubska Ewa
(1)
Przyłubski Feliks
(1)
Szczepanowska Ewa
(1)
Typek Joanna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(13)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(20)
nieznany (po)
(1)
Temat
Dietetyka
(19)
Odżywianie
(10)
Cukrzyca
(4)
Otyłość
(4)
Leczenie żywieniowe
(3)
Ludzie starzy
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Anoreksja
(2)
Artretyzm
(2)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
Biegunka
(2)
Bioterroryzm
(2)
Bulimia
(2)
Choroba trzewna
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Chorzy
(2)
Ciśnienie krwi wzmożone
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Dyslipidemie
(2)
Dziecko
(2)
Dziecko chore
(2)
Gastronomia
(2)
Insulina
(2)
Jama ustna
(2)
Klimat
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Leki
(2)
Mukowiscydoza
(2)
Nerki
(2)
Niedożywienie
(2)
Normy ISO 22000
(2)
Nowotwór
(2)
Osteoporoza
(2)
Postęp techniczny
(2)
Religia
(2)
Serce
(2)
Tkanka łączna
(2)
Trudne sytuacje życiowe
(2)
Trzustka
(2)
Układ krążenia
(2)
Układ trawienny
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Wątroba
(2)
Zatrucia
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Żywność
(2)
Żywność wzbogacana
(2)
Balneologia
(1)
Biometeorologia
(1)
Celiakia
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Elektroterapia
(1)
Fizykoterapia
(1)
Higiena
(1)
Masaż
(1)
Ośrodki odnowy biologicznej
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Ratownictwo
(1)
Sprawność motoryczna
(1)
Termoterapia
(1)
Turystyka zdrowotna
(1)
Uzdrowiska
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zmiany klimatyczne
(1)
Światłolecznictwo
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręczniki
(6)
Podręczniki akademickie
(4)
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
21 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41920 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dietetyka / Barbara Cybulska, Teresa Łukaszewska. - Wyd. 6. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1984. - 233, [1] s : fot., rys., wykr. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27614 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24121 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Br 0033 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek [ i in.]. - Wyd. 1, 3 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - XIII, 446 s. : il. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49725 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11640 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 08196 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16937 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14240 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14124 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19218, 19217 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik stanowi pomoc dydaktyczną w realizacji przedmiotu dietetyka. Poza klasycznymi dla tego typu publikacji rozdziałami na temat diet klasycznych i alternatywnych oraz żywienia w najczęściej spotykanych chorobach książka zawiera informacje dotyczące biodostępności składników odżywczych [...] przedstawia kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania i stara się przekazać, jak ważne było od wieków modyfikowanie naszego codziennego jadłospisu w kierunku rozwiązań prozdrowotnych [...]. Opracowanie zawiera również rozdział omawiający temat z pogranicza nauk o żywności i nauk o zdrowiu - interakcji leków z żywnością, będący jednym z najczęściej dyskutowanych problemów współczesnej farmacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110116 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104734/T.1. (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36007 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43685 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w T.3; dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108036/T.1 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49852 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38932 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65604 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29493 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37593 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52711 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18003 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] strony ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116396 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dla chorych na cukrzycę oraz ich bliskich, napisany przez wybitnych specjalistów w dziedzinie diabetologii. Przedstawiono w nim m.in.: objawy cukrzycy, metody jej rozpoznawania i sposoby leczenia, ostre i przewlekłe powikłania oraz szczególne problemy życiowe chorych na cukrzycę. Omówiono też właściwy styl życia osób chorych na cukrzycę, niezwykle ważny w łagodzeniu skutków choroby i utrzymaniu dobrej kondycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 38393 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dla chorych na cukrzycę oraz ich bliskich, napisany przez wybitnych specjalistów w dziedzinie diabetologii. Przedstawiono w nim m.in.: objawy cukrzycy, metody jej rozpoznawania i sposoby leczenia, ostre i przewlekłe powikłania oraz szczególne problemy życiowe chorych na cukrzycę. Omówiono też właściwy styl życia osób chorych na cukrzycę, niezwykle ważny w łagodzeniu skutków choroby i utrzymaniu dobrej kondycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38766 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51757 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W ostatnich latach na rynku turystycznym duży potencjał rozwojowy związany jest z turystyką uzdrowiskową, która w istotny sposób może wspomóc rozwój turystyki, zapewniając dynamiczny rozwój miejscowości uzdrowiskowych. We współczesnym świecie, w związku z rosnącym wpływem negatywnych skutków cywilizacji na stan zdrowia człowieka, starzeniem się europejskiego społeczeństwa, pojawiającą się modą na zdrowy styl życia, wzrasta znaczenie funkcji zdrowotnej turystyki, a miejscowości uzdrowiskowe stanowią obszar, na którym może się rozwijać szeroko rozumiana turystyka uzdrowiskowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47141 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108038/T.3, 104931/T.3 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44938 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50856 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38933 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65606 P 15,6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104930/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36008 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 44939 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej