Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(1)
Wypożyczalnia Trzcianka
(3)
Autor
Augustyn Aneta
(1)
Bujko Jacek
(1)
Górecka Dominika
(1)
Karwowska Anita
(1)
Kosiek Angelika
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Litsfeldt Lars-Erik
(1)
Moskal Wojciech
(1)
Olsson Patrik
(1)
Piekarczyk Jolanta
(1)
Staszak Katarzyna
(1)
Tomkowska Ewa
(1)
Watoła Judyta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Temat
Dieta cukrzycowa
(4)
Cukrzyca
(3)
Dietetyka
(2)
Cukrzycy
(1)
Odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] strony ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116396 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta książka to nowoczesne spojrzenie na cukrzycę. Porad chorym i ich bliskim udzielają tu najlepsi polscy eksperci z wielu dziedzin medycyny. Rozmawiają z nimi doświadczeni i wielokrotnie nagradzani dziennikarze medyczni. Zadają pytania, na które pacjentom w gabinetach lekarskich nie starcza czasu lub odwagi. Przeczytajcie, jak dobrze żyć z cukrzycą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35095 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca / [opracowanie zespół redakcyjny ; konsultacje medyczne Jolanta Piekarczyk]. - [Wydanie 6]. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2017]. - 32 strony : fotografie, rysunki, tabele ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 117)
Przystępnie napisany, bogato ilustrowany poradnik dla cukrzyków i ich rodzin. Podstawowe informacje na temat choroby, typów cukrzycy, profilaktyki, zakazów, zaleceń, opis diety cukrzycowej, jadłospisy i przepisy na dania dla diabetyków. Książka porusza również takie zagadnienia, jak np. cukrzyca a ciąża, cukrzyca a prowadzenie pojazdu, cukrzyca a antykoncepcja, cukrzyca a alkohol, cukrzyca a wybór zawodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35515 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Dowiaduje się o niej dopiero, gdy cukrzyca zaczyna zagrażać ich życiu. Ta choroba cywilizacyjna jest obecnie jednym z największych wyzwań medycyny. [...] Autorzy wyjaśniają zasady opracowanego przez siebie sposobu odżywiania, podają przepisy i obalają wiele mitów dotyczących diety LCHF. Opisują też przypadki osób, którym zmiana diety pomogła poradzić sobie z nadwagą, złym samopoczuciem i objawami choroby.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35445 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej