Form of Work
Książki
(12)
Poradniki i przewodniki
(6)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(23)
unavailable
(5)
Branch
Wypożyczalnia Piła
(3)
Wypożyczalnia Chodzież
(6)
Wypożyczalnia Czarnków
(5)
Wypożyczalnia Trzcianka
(7)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(3)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Informatorium
(2)
Author
Źródlak Małgorzata
(2)
Basse von Monika
(1)
Dziurska Katarzyna
(1)
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Green Peter H. R
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Hiller Andrea
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jones Rory
(1)
Kaszuba-Dębska Anna
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Marczewska Anna
(1)
Mickiewicz-Wichłacz Danuta
(1)
Molka Joanna
(1)
Morawska Dorota
(1)
Młyńczak Norbert
(1)
Nadolna Irena
(1)
Oworuszko Monika
(1)
Przygoda Beata
(1)
Rybak Anna
(1)
Socha Jerzy
(1)
Stolarczyk Anna
(1)
Tarkowska Justyna
(1)
Winczewska Bożena
(1)
Wojtasik Anna
(1)
Łyszczarz Michał (prawo)
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(8)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Dieta bezglutenowa
(13)
Celiakia
(9)
Odżywianie
(2)
Alegia na soję
(1)
Alergeny
(1)
Alergeny mąki pszennej
(1)
Alergeny pokarmowe
(1)
Alergia
(1)
Alergia na białka mleka krowiego
(1)
Alergia na jajo kurze
(1)
Alergia na orzeszki archaidowe
(1)
Alergia na pszenicę
(1)
Alergia na ryby
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergia pokarmowa u dzieci
(1)
Alergik
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Cukier
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa w przedszkolu
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta w alergiach pokarmowych
(1)
Dietetyka
(1)
Dzicko uczulone na pokarmy
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Jadłospis
(1)
Jadłospis dla dziecka
(1)
Leczenie
(1)
Nietolerancja pokarmowa
(1)
Opłaty za posiłki
(1)
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia
(1)
Podawanie leków
(1)
Poprawne żywienie dzieci
(1)
Posiłki
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Przedszkole
(1)
Sól kuchenna
(1)
Tłuszcze jadalne - wpływ na zdrowie
(1)
Udzielanie pierwszej pomocy
(1)
Wegeterianizm
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Wstrząs anafilaktyczny
(1)
Zasady planowania jadłospisów
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie wegetariańskie
(1)
Genre/Form
Poradnik
(5)
Wydawnictwa popularne
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Wiersze
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(2)
14 results Filter
Authority data
Dieta bezglutenowa (hasło przedmiotowe)
zob. też Celiakia - leczenie (hasło przedmiotowe) ; Dietetyka (hasło przedmiotowe) ; Gluten (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych wartość odżywczą produktów bezglutenowych wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących.(Opis pochodzi od Wydawcy).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
All copies are currently on loan: sygn. 114723 (1 egz.)
Book
In basket
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Propaguje wiedzę, pomaga znaleźć indywidualne i instytucjonalne (szkolne oraz przedszkolne) rozwiązania, informuje, co i gdzie jeść bezpiecznie. Wspiera też publikacje dla dorosłych i dzieci, jest więc gwarantem rzetelności treści. Zaś autorka książki, Justyna Tarkowska, graficzka i plakacistka, projektantka książkowa, wreszcie mama Jana, sama jest na diecie bezglutenowej. Dziecko z jakąkolwiek dietą eliminacyjną, a taką jest dieta osób z celiakią, już na starcie styka się z kłopotami dwojakiego rodzaju. Pierwszy problem to jakość życia związana z fizycznością: trzeba rozpoznać i nauczyć się żyć z chorobą, pokonać jej ograniczenia. Problem drugi to zrozumienie otoczenia i akceptacja rówieśników. Miejsca zbiorowego żywienia nie zawsze sobie radzą, od wiedzy i dobrej woli począwszy, na organizacji skończywszy. Wreszcie – młody człowiek, który w przedszkolu nie je tego, co wszyscy, budzi rozmaite emocje. Dlaczego nie naleśniki? A jeśli naleśniki, to ze specjalnego pudełka? Czy to grymasy? Przywileje? A może coś strasznego, czego się trzeba obawiać? Powstała więc ta książka, bo, jak mówi autorka „dla wielu małych (i dużych!) celiaków najtrudniejsza bywa – o dziwo – nie sama rezygnacja z glutenu, a konieczność wielokrotnego tłumaczenia swojej choroby bliskim i dalszym osobom”. To, co oglądamy jest proste: ilustracje ubogie w szczegóły, zgeometryzowane, sześć czy siedem ciepłych kolorów. Tekst autorka zrymowała, czasem bardzo zręcznie, czasami mniej, ale jeśli chodzi o informacje – skomponowała go klarownie i zrozumiale. Jest tu krótko o tym, czym jest gluten, dalej – jakie są brzuszne, ale także psychiczne dolegliwości celiaków wiążące się z nieprawidłową dietą. Co świetne, autorka równoważy „nie wolno mi” bogactwem tego, co do jedzenia dostępne. I pokazaniem, że to rzeczy nie tylko bardzo smaczne, ale też takie, ktore łączą jednego małego człowieka z innym (kto nie lubi ryżu? ziemniaczków, soku, orzechów, popcornu?). Jest o konieczności uważania na to, co się je, czytaniu składów, o normalności informowania o celiakii, o odmawianiu tego, co szkodzi, czyli, krótko mówiąc, o moszczeniu się w świecie na własnych bezpiecznych zasadach.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52560 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 42224 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35483 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 67574 (1 egz.)
Informatorium
There are copies available to loan: sygn. 116271 BL (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 67594 (1 egz.)
Book
In basket
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Już wkrótce poznacie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów.
Opowiadanie powstało z inicjatywy Stowarzyszenia. Już od lat planowalismy powstanie tej książki. Dzieci na diecie od zawsze są w naszym Stowarzyszeniu. To dla nich organizujemy w całej Polsce bezglutenowe mikołajki, dni dziecka czy warsztaty edukacyjne. Chcemy, żeby się spotykały, razem bawiły, uczyły gotować, były radosne i rosły w przekonaniu, że dieta bezglutenowa nie jest żadnym ograniczeniem. Z radością przekażemy im ten wyjątkowy prezent – książkę o ich rówieśnikach na diecie bezglutenowej. opis Stowarzyszenia
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52559 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 42226 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35484 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
All copies are currently on loan: sygn. 67573 (1 egz.)
Informatorium
There are copies available to loan: sygn. 116272 BL (1 egz.)
Book
In basket
Dieta bezglutenowa / opracowanie, zdjęcia Monika von Basse. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2018]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 127)
Co to jest celiakia? Co to jest nietolerancja glutenu? Co jest dozwolone, a co zabronione w diecie bezglutenowej? W poradniku znajdziesz odpowiedzi na te pytania, praktyczne wskazówki, a także przepisy na smaczne dania bez glutenu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35301 (1 egz.)
Book
In basket
Poradnik na temat produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52557 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 42223 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35486 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 67571 P 7,6 (1 egz.)
Book
In basket
Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie. Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
All copies are currently on loan: sygn. 114742 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 28185 (1 egz.)
Book
In basket
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem, w którym piszemy: o czym powinniśmy porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły, jak sprawdzić szkolną stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do śniadaniówki naszego ucznia. Ten podstawowy pakiet informacji będziemy sukcesywnie poszerzać o nowe materiały dla rodziców i szkoły. Chcielibyśmy, aby coraz więcej szkół w Polsce było przyjaznych dzieciom na diecie bezglutenowej. Będziemy się starać nawiązać w tej kwestii współpracę z odpowiednimi instytucjami, ale niewiele uda się zmienić bez pracy u podstaw, pomiędzy rodzicami dzieci z celiakią a ich nauczycielami. Wierzymy głęboko, że kropla drąży skałę. Dlatego apelujemy do wszystkich rodziców – nie bójcie się mówić o celiakii i diecie bezglutenowej, przekazujcie materiały edukacyjne najbliższemu otoczeniu swojego dziecka, uczcie empatii. (celiakia.pl).
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52558 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 42225 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35485 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
All copies are currently on loan: sygn. 67572 P 7,6 (1 egz.)
Book
In basket
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda, copyright 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość – może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz. Kasia Dziurska. Sportsmenka i trenerka. Młoda, wysportowana i ambitna. Motywująca innych do zdrowego i aktywnego życia. W trakcie treningów do „Dancing with the Stars. Tańca z gwiazdami” czuła się fatalnie, stała się senna i apatyczna. Mimo morderczego wysiłku – przytyła. Pojawiły się dokuczliwe dolegliwości i depresyjne nastroje. Diagnoza spadła jak grom z jasnego nieba – hashimoto. Za chwilę wiadomość o kolejnej chorobie skrywającej się pod tajemniczą nazwą SIBO. Trzydziestolatce, która idzie przez życie jak burza, trudno było pogodzić się z myślą, że już nigdy nie będzie całkowicie zdrowa. Jednak po etapie buntu nadszedł etap działania. Sportsmenka znalazła doświadczoną w leczeniu hashimoto lekarkę oraz dietetyczkę, której oddała kontrolę nad swoją dietą. Przede wszystkim jednak zwolniła tempo życia. Intensywne treningi zmniejszyła do minimum, zaczęła uprawiać stretching oraz polo dance. Po kilku miesiącach poczuła znaczącą poprawę. Jestem na dobrej drodze do zdrowia – mówi Kasia Dziurska i motywuje kobiety dotknięte chorobą Hashimoto do walki o lepszą jakość życia. W książce opowiada o trudnym doświadczeniu utraty kontroli nad własnym ciałem oraz o życiu z chorobą przewlekłą. Radzi, jak zrozumieć swoje ciało i jak pomóc mu powrócić do równowagi. Nie zabrało też informacji o tym, co czuje kobieta chora na chorobę Hashimoto i co powinni wiedzieć o chorobie jej bliscy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52502 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
All copies are currently on loan: sygn. 42066 (1 egz.)
Book
In basket
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Z opisu Wydawnictwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 115391 (1 egz.)
Book
In basket
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. Pokonaj celiakię już dziś!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 35075 (1 egz.)
Book
In basket
(Profesjonalne Publikacje dla Szkół i Placówek Oświatowych)
Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli zatrudnionych w przedszkolu, do którego przyjęto dziecko z alergiami lub nietolerancją pokarmową, oraz zasady żywienia dzieci wymagających stosowania diety eliminacyjnej. Publikacja jest źródłem wiedzy potrzebnej pracownikom przedszkola oraz rodzicom dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52681 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again