Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(81)
IBUK Libra
(10)
Forma i typ
Książki
(71)
Poradniki i przewodniki
(44)
E-booki
(12)
Artykuły
(7)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
IBUK Libra
(1)
Książka
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(78)
wypożyczone
(23)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(29)
Wypożyczalnia Chodzież
(21)
Wypożyczalnia Czarnków
(14)
Wypożyczalnia Trzcianka
(21)
Wypożyczalnia Złotów
(7)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(5)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Informatorium
(2)
Autor
Musiałowska Dominika
(4)
Dąbrowska Ewa
(3)
Ihnatowicz Paulina
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Ptak Emilia
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Basse von Monika
(2)
Czekalska Natalia
(2)
Davidsson Ulrika
(2)
Gortat Mateusz
(2)
Połeć Roman
(2)
Ramsey Drew
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Art Piotr
(1)
Ashwell Margaret
(1)
Augustyn Aneta
(1)
Basse Monika von
(1)
Boniecka Klaudia
(1)
Boniewicz Paweł
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bujko Jacek
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Cabot Sandra
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Compart Pamela
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Duda-Sobczak Anna
(1)
Dziurska Katarzyna
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Goggins Aidan
(1)
Gottlieb Bill
(1)
Green Peter H. R
(1)
Greenblatt James
(1)
Górecka Dominika
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Heald Henrietta
(1)
Heber David
(1)
Hiller Andrea
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jamrógiewicz Marta
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasińska Margaret
(1)
Jones Rory
(1)
Junger Alejandro
(1)
Juruć Agata
(1)
Kaca Przemysław
(1)
Kalamian Miriam
(1)
Karbowska Sylwia
(1)
Karwowska Anita
(1)
Kasprzyk Agnieszka
(1)
Kaszuba-Dębska Anna
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klimas Leszek
(1)
Klimek-Michno Katarzyna
(1)
Klocek Józef
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kosiek Angelika
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kowalski Robert E
(1)
Kraske Eva-Maria
(1)
Krauze-Baranowska Mirosława
(1)
Krawczyk Natalia
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Kujawa Maria (psycholog)
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kuś Paweł
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Laake Dana
(1)
Lauritzson Ola
(1)
Lemańska Urszula
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska-Wosik Anetta
(1)
Lindberg Fedon Alexander
(1)
Lipska Agnieszka
(1)
Litsfeldt Lars-Erik
(1)
Lundin Mia
(1)
Malcherek Monika
(1)
Malczewska J
(1)
Marczewska Anna
(1)
Matten Glen
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mickiewicz-Wichłacz Danuta
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Mirska Dorota
(1)
Molka Joanna
(1)
Morawska Dorota
(1)
Morris Julie
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(91)
Język
polski
(90)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Nauczyciele wychowania fizycznego
(3)
Rodzice
(3)
6-8 lat
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Animatorzy kultury
(1)
Biblioterapeuci
(1)
Chore na endometriozę
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy
(1)
Coachowie
(1)
Dyrektorzy przedszkoli
(1)
Lekarze
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Sportowcy
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Dieta bezglutenowa
(15)
Zdrowe odżywianie
(15)
Leczenie dietą
(13)
Celiakia
(12)
Dietetyka
(10)
Odżywianie
(10)
Potrawy dietetyczne
(8)
Suplementy diety
(8)
Zdrowy styl życia
(7)
Dieta oczyszczająca
(6)
Dieta odchudzająca
(6)
Cukrzyca
(5)
Diagnostyka medyczna
(5)
Leczenie
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Choroba Hashimoto
(4)
Dieta antyrakowa
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Insulinooporność
(4)
Kucharstwo
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dieta
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dzieci
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Lęk
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Nowotwór
(3)
Otyłość
(3)
Skład diety (ekologia)
(3)
Zespół ADHD
(3)
Alergeny
(2)
Cholesterol
(2)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca typu I
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta lekkostrawna
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(2)
Dieta zgodna z grupą krwi
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Insulina
(2)
Młodzież
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość dzieci i młodzieży
(2)
Profilaktyka onkologiczna
(2)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(2)
Techniki relaksacyjne
(2)
Witaminy
(2)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Algorytmy
(1)
Anafilaksja
(1)
Anemia
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Autyzm
(1)
Bezsenność
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biologia (przedmiot szkolny)
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Cukrzycy
(1)
Depresja
(1)
Dieta Diamondów
(1)
Dieta Los Angeles
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta pH
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Elektrolit
(1)
Endometrioza
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Hormony
(1)
Jelita
(1)
Jelito cienkie
(1)
Kobieta
(1)
Kofeina
(1)
Koktajle
(1)
Kreatyna
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1989-2000
(1)
Gatunek
Poradnik
(36)
Przepisy kulinarne
(24)
Książka kucharska
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(4)
Poradniki
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(2)
Opracowanie
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Artykuł z czasopisma poradnikowego
(1)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(1)
Artykuł z czasopisma sportowego
(1)
Broszura
(1)
Felieton polski
(1)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(19)
Edukacja i pedagogika
(5)
Psychologia
(3)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Tytuł czasopisma
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Charaktery
(1)
Remedium
(1)
Tygodnik Pilski
(1)
Wychowanie Fizyczne i Sport
(1)
91 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45351 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45346 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35078 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52621 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych wartość odżywczą produktów bezglutenowych wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących.(Opis pochodzi od Wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 114723 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27099 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54552, 54553 (2 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38883 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Gatunek
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Propaguje wiedzę, pomaga znaleźć indywidualne i instytucjonalne (szkolne oraz przedszkolne) rozwiązania, informuje, co i gdzie jeść bezpiecznie. Wspiera też publikacje dla dorosłych i dzieci, jest więc gwarantem rzetelności treści. Zaś autorka książki, Justyna Tarkowska, graficzka i plakacistka, projektantka książkowa, wreszcie mama Jana, sama jest na diecie bezglutenowej. Dziecko z jakąkolwiek dietą eliminacyjną, a taką jest dieta osób z celiakią, już na starcie styka się z kłopotami dwojakiego rodzaju. Pierwszy problem to jakość życia związana z fizycznością: trzeba rozpoznać i nauczyć się żyć z chorobą, pokonać jej ograniczenia. Problem drugi to zrozumienie otoczenia i akceptacja rówieśników. Miejsca zbiorowego żywienia nie zawsze sobie radzą, od wiedzy i dobrej woli począwszy, na organizacji skończywszy. Wreszcie – młody człowiek, który w przedszkolu nie je tego, co wszyscy, budzi rozmaite emocje. Dlaczego nie naleśniki? A jeśli naleśniki, to ze specjalnego pudełka? Czy to grymasy? Przywileje? A może coś strasznego, czego się trzeba obawiać? Powstała więc ta książka, bo, jak mówi autorka „dla wielu małych (i dużych!) celiaków najtrudniejsza bywa – o dziwo – nie sama rezygnacja z glutenu, a konieczność wielokrotnego tłumaczenia swojej choroby bliskim i dalszym osobom”. To, co oglądamy jest proste: ilustracje ubogie w szczegóły, zgeometryzowane, sześć czy siedem ciepłych kolorów. Tekst autorka zrymowała, czasem bardzo zręcznie, czasami mniej, ale jeśli chodzi o informacje – skomponowała go klarownie i zrozumiale. Jest tu krótko o tym, czym jest gluten, dalej – jakie są brzuszne, ale także psychiczne dolegliwości celiaków wiążące się z nieprawidłową dietą. Co świetne, autorka równoważy „nie wolno mi” bogactwem tego, co do jedzenia dostępne. I pokazaniem, że to rzeczy nie tylko bardzo smaczne, ale też takie, ktore łączą jednego małego człowieka z innym (kto nie lubi ryżu? ziemniaczków, soku, orzechów, popcornu?). Jest o konieczności uważania na to, co się je, czytaniu składów, o normalności informowania o celiakii, o odmawianiu tego, co szkodzi, czyli, krótko mówiąc, o moszczeniu się w świecie na własnych bezpiecznych zasadach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52560 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42224 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35483 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67574 (1 egz.)
Informatorium
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116271 BL (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiosenny detoks. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk ; [Warszawa] : Bellona, cop. 2015. - 115, [12] s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Smak Zdrowia.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50153 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39196 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych. Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT? Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii. Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu. Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń. Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób. "Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!" Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych "Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem." David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej "Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś." Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015 Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117496 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58616, 58615, 58617 (3 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] strony ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116396 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67594 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Już wkrótce poznacie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów.
Opowiadanie powstało z inicjatywy Stowarzyszenia. Już od lat planowalismy powstanie tej książki. Dzieci na diecie od zawsze są w naszym Stowarzyszeniu. To dla nich organizujemy w całej Polsce bezglutenowe mikołajki, dni dziecka czy warsztaty edukacyjne. Chcemy, żeby się spotykały, razem bawiły, uczyły gotować, były radosne i rosły w przekonaniu, że dieta bezglutenowa nie jest żadnym ograniczeniem. Z radością przekażemy im ten wyjątkowy prezent – książkę o ich rówieśnikach na diecie bezglutenowej. opis Stowarzyszenia
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52559 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42226 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35484 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67573 (1 egz.)
Informatorium
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116272 BL (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Z opisu Wydawnictwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115391 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / opracowanie, zdjęcia Monika von Basse. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2018]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 127)
Co to jest celiakia? Co to jest nietolerancja glutenu? Co jest dozwolone, a co zabronione w diecie bezglutenowej? W poradniku znajdziesz odpowiedzi na te pytania, praktyczne wskazówki, a także przepisy na smaczne dania bez glutenu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 35301 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49226 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / opracowanie, zdjęcia Monika von Basse. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2021]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 127)
Co to jest celiakia? Co to jest nietolerancja glutenu? Co jest dozwolone, a co zabronione w diecie bezglutenowej? W poradniku znajdziesz odpowiedzi na te pytania, praktyczne wskazówki, a także przepisy na smaczne dania bez glutenu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49242 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 101486 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę. Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog. Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2. Objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy. Spośród poradników adresowanych do polskiego czytelnika wyróżnia się tym, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża: • psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania • znaczenie chorób współistniejących • zasady zwiększaniu wysiłku fizycznego • znaczenie super żywności i substancji słodzących.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 52242 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej