Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(34)
Forma i typ
Książki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Artykuły
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(44)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(8)
Wypożyczalnia Chodzież
(6)
Wypożyczalnia Czarnków
(8)
Wypożyczalnia Trzcianka
(3)
Wypożyczalnia Złotów
(13)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(6)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Autor
Kączkowski Jerzy
(6)
Sikorski Zdzisław Edmund
(5)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Talik Tadeusz
(3)
Talik Zofia
(3)
Amarowicz Ryszard
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Damicz Władysław
(1)
Davidek Jiři
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Filipiak Marian
(1)
Gospodarek Tadeusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Janíček Gustav
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Krauze Alina
(1)
Krauze Jerzy
(1)
Kubiak Aleksander
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kurek Joanna
(1)
Małecka Maria
(1)
Nikonorow Maksym
(1)
Pokorný Jan
(1)
Rakowska Maria
(1)
Sawicki Jan
(1)
Schneider Irena
(1)
Szkiłłądziowa Wiesława
(1)
Tomkowiak Jan
(1)
Tryba Anna Maria
(1)
Urbanek-Karłowska Bogumiła
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz
(1)
Ładoński Wiesław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(34)
Język
polski
(29)
nieznany (po)
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Nauczyciele chemii
(2)
Temat
Żywność
(34)
Biochemia
(9)
Chemia
(6)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Jajka
(4)
Mleko
(4)
Białko
(3)
Lipidy
(3)
Odżywianie
(3)
Warzywa
(3)
Witaminy
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Badanie żywności
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Glukozynolany
(2)
Hydroliza
(2)
Karotenoidy
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Mięso
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Orzechy
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Saponiny
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Substancje rakotwórcze
(2)
Toksykologia
(2)
Woda
(2)
Węglowodany
(2)
Zapach
(2)
Zboże
(2)
Alergeny
(1)
Alkaloidy
(1)
Aminokwasy
(1)
Aminy
(1)
Antocyjany
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Atopia
(1)
Awidyna
(1)
Azotany
(1)
Barwniki
(1)
Barwniki roślinne
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Biomasa
(1)
Błonnik pokarmowy
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chemia analityczna ilościowa
(1)
Chemia nieorganiczna
(1)
Chlorofil
(1)
Cholesterol
(1)
Cyklodekstryny
(1)
Dietetyka
(1)
Dioksyny
(1)
Drewno
(1)
Emulgatory
(1)
Flawonoidy
(1)
Flawony
(1)
Glikozydy
(1)
Histamina
(1)
Inhibitory proteaz
(1)
Izotopy promieniotwórcze
(1)
Jakość produktu
(1)
Klej
(1)
Konserwanty
(1)
Kosmetyka
(1)
Kumaryna
(1)
Kwas szczawiowy
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Leki
(1)
Lektyny
(1)
Masło
(1)
Materiały budowlane
(1)
Metale
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikotoksyny
(1)
Minerały
(1)
Miód
(1)
Motylkowe
(1)
Mutagenność
(1)
Nasiona
(1)
Nowotwór
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Oligosacharydy
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Owoce
(1)
Papier
(1)
Peptydy
(1)
Pestycydy
(1)
Piroliza
(1)
Poliaminy
(1)
Polifenole
(1)
Polisacharydy
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Rodniki
(1)
Ryby
(1)
Serwatka
(1)
Skorupiaki
(1)
Skrobia
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(3)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(2)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Fotografia
(1)
Podręczniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(2)
34 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14516 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32075 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68367, 68368 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, ISSN 1689-7374 ; 196.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105976 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57500 P 15,3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55157, 55158 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55159, 55160 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23561 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35430 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25682 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33740, 33739 (2 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 1 omówiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36270 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intesywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Tom 2 obejmuje zagadnienia: charakterystyka sacharydów, lipidów, białek, właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36271 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja zawiera informacje na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemicznych i biologicznych właściwości witamin, odżywczych i funkcjonalnych cech masła, omawia także alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36272 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27994 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40574 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53039 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53040 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30743 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110972 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40075 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2005. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 96818 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 8 zm. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1987. - 385, [3] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33611 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26235 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32459, 32461, 32460 (3 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45993, 56571 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 11. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996. - 352, [4] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32394 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42595 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54459 P 15,3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej