Form of Work
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(22)
unavailable
(3)
Branch
Wypożyczalnia Piła
(8)
Wypożyczalnia Chodzież
(4)
Wypożyczalnia Czarnków
(4)
Wypożyczalnia Trzcianka
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(4)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(1)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Author
Bajerska Joanna
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Best Regina
(1)
Bożkowa Krystyna
(1)
Bujko Jacek
(1)
Cabalska Barbara
(1)
Ciesielska Anna
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Górnicki Bolesław
(1)
Korpel Vanessa
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kędziora-Kornatowska Kornelia
(1)
Litz Hildegard
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Menebröcker Claudia
(1)
Miletic Klaudia
(1)
Molka Joanna
(1)
Moskal Wojciech
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Muszalik Marta
(1)
Rojek Urszula
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(1)
Schymalla Iwona (1961- )
(1)
Smoliner Christine
(1)
Socha Jerzy
(1)
Winczewska Bożena
(1)
Witkowska Sabina
(1)
Łyszczarz Michał (prawo)
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
Chorzy z chorobą Parkinsona
(1)
Dyrektorzy przedszkoli
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Rodzice
(1)
Subject
Dietetyka
(7)
Dziecko chore
(6)
Żywienie chorych
(5)
Dziecko
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Chorzy
(3)
Cukrzyca
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Leki
(3)
Ludzie starzy
(3)
Niedożywienie
(3)
Odżywianie
(3)
Układ krążenia
(3)
Układ trawienny
(3)
Anoreksja
(2)
Artretyzm
(2)
Biegunka
(2)
Bulimia
(2)
Choroba trzewna
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Ciśnienie krwi wzmożone
(2)
Dyslipidemie
(2)
Gastronomia
(2)
Jama ustna
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Mukowiscydoza
(2)
Nerki
(2)
Nowotwór
(2)
Osteoporoza
(2)
Otyłość
(2)
Serce
(2)
Tkanka łączna
(2)
Trudne sytuacje życiowe
(2)
Trzustka
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Wątroba
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergeny
(1)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Anafilaksja
(1)
Biodro
(1)
Celiakia
(1)
Choroba Parkinsona
(1)
Choroba wieńcowa
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy z chorobą Parkinsona
(1)
Chorzy z nadciśnieniem tętniczym
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Drogi oddechowe górne
(1)
Dyskryminacja ze względu na wiek
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Geriatria
(1)
Głuchoślepota
(1)
Hemoroidy
(1)
Higiena
(1)
Insulinooporność
(1)
Lecznictwo
(1)
Niewydolność krążenia
(1)
Odleżyna
(1)
Odwodnienie organizmu
(1)
Opieka nad osobami starszymi
(1)
Opieka paliatywna
(1)
Osoby starsze
(1)
Otępienie
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Pielęgniarstwo społeczne
(1)
Pierwsza pomoc
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Podawanie leku
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Przedszkola
(1)
Przedszkolaki
(1)
Przemiana materii
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Starzenie się
(1)
Stołówki przedszkolne
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Uniwersytety trzeciego wieku
(1)
Wegetarianizm
(1)
Zapalenie płuc
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Genre/Form
Podręczniki
(2)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
14 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 08270 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 06218 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 13646 (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Pielęgniarki ISSN 0137-2181 ; t. 18)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 65562, 65561 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 34898 (1 egz.)
Authority data
Chorzy - żywienie (hasło przedmiotowe)
zob. też Dietetyka (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Żywienie dojelitowe (hasło przedmiotowe) ; Żywienie pozajelitowe (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] strony ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 116396 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 35365 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 31067, 31034 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52343 (1 egz.)
Book
In basket
Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Piła
All copies are currently on loan: sygn. 116231 (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 104930/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 44939 (1 egz.)
Book
In basket
Jest to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 108037/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
All copies are currently on loan: sygn. 50855 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 38934 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 65605 P 15,6 (1 egz.)
Book
In basket
W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację. Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając: znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych, zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów, postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia, organizację otoczenia, specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 41564 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
There are copies available to loan: sygn. 67540 P 15,6 (1 egz.)
Book
In basket
Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania. Ta książka jest kontynuacją wydanej wcześniej "Filozofii zdrowia"... "Filozofia zdowia" jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi, zaś "Filozofia życia" to przedzieranie się przez meandry świadomości, kontemplacja i smakowanie życia. Obie książki łączą w sobie mądrość współczesnej medycyny z właściwą profilaktyką.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Trzcianka
There are copies available to loan: sygn. 33163 (1 egz.)
Book
In basket
(Profesjonalne Publikacje dla Szkół i Placówek Oświatowych)
Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli zatrudnionych w przedszkolu, do którego przyjęto dziecko z alergiami lub nietolerancją pokarmową, oraz zasady żywienia dzieci wymagających stosowania diety eliminacyjnej. Publikacja jest źródłem wiedzy potrzebnej pracownikom przedszkola oraz rodzicom dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 116646 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
There are copies available to loan: sygn. 52681 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich ; 20)
Książka Kompendium pielęgnowania pacjentów w starszym wieku to pozycja, która powstała w wyniku zapotrzebowania na tego typu literaturę, zgodną z obowiązującymi standardami kształcenia na kierunku pielęgniarstwo. Podręcznik stanowi prezentację aktualnego, uwzględniającego nowoczesną wiedzę, dorobku w dziedzinie pielęgniarstwa geriatrycznego.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Piła
There are copies available to loan: sygn. 96939 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
All copies are currently on loan: sygn. 45284 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
There are copies available to loan: sygn. 36157 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
There are copies available to loan: sygn. 42532 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again