Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(38)
Forma i typ
Książki
(38)
Dostępność
dostępne
(58)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(18)
Czytelnia Piła
(2)
Wypożyczalnia Chodzież
(9)
Wypożyczalnia Czarnków
(12)
Wypożyczalnia Trzcianka
(5)
Wypożyczalnia Złotów
(6)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(6)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Autor
Gumowska Irena
(3)
Witkowska Sabina
(3)
Carper Jean
(2)
Ciesielska Anna
(2)
Grimm Hans-Ulrich
(2)
Aden Diana
(1)
Biernat Jadwiga
(1)
Biernat-Kałuża Edyta
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Borgman Małgorzata
(1)
Burda Piotr R
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Cajdler-Łuba Agata
(1)
Daninos Jean- Michel
(1)
Dubiski Stanisław
(1)
Ehrlichmann Maike
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Gutowska-Jabłońska Małgorzata
(1)
Hajduk Agnieszka
(1)
Hornung Magdalena
(1)
Izydorczyk Bernadetta
(1)
Jablow Martha M
(1)
Jakubowska Agata
(1)
Janowitz Henry D
(1)
Jelonek Anna
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kibalenko Teresa
(1)
Kulik Agnieszka
(1)
Lamcha-Grynberg Junona
(1)
Lewiński Andrzej
(1)
Lutosławska Grażyna
(1)
Malinkiewicz Antonina
(1)
Marczuk Anna
(1)
Miśkiewicz Zbigniew C
(1)
Niewiadomska Iwona
(1)
Oleszkiewicz Jerzy
(1)
Ornish Dean
(1)
Petrikowska Kamila
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Przylipiak Mirosław
(1)
Rogulska Anna
(1)
Rudowska Agata
(1)
Serbin Amelia
(1)
Sochaj-Krajewska Ewa
(1)
Szczepańska Barbara
(1)
Szczęsny Monika
(1)
Tabaczyńska Anna
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Tombak Michał
(1)
Twigg Stephen
(1)
Ubbenhorst Bernhard
(1)
Venesson Julien
(1)
Virtue Doreen
(1)
Walewska-Zielecka Bożena
(1)
Walker Norman Wardhaugh
(1)
Warda Mariusz
(1)
Wiebus Hans-Otto
(1)
Wills Judith
(1)
Wolfrum Christine
(1)
Wołk-Łaniewski Jerzy
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(2)
Kraj wydania
Polska
(38)
Język
polski
(37)
nieznany (po)
(1)
Temat
Odżywianie
(38)
Dietetyka
(5)
Dziecko
(5)
Otyłość
(5)
Kucharstwo
(4)
Leczenie
(4)
Anoreksja
(3)
Bulimia
(3)
Higiena
(3)
Żywność
(3)
Mikroelementy
(2)
Młodzież
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dziecko wiejskie
(1)
Ekologia
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Histamina
(1)
Hormonalna terapia zastępcza w menopauzie
(1)
Joga
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Komunikacja interpersonalna
(1)
Kucharstwo dietetyczne
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lecznictwo
(1)
Makrobiotyka
(1)
Mózg
(1)
Młodzież wiejska
(1)
Niemowlę
(1)
Nowotwór
(1)
Odporność
(1)
Olej lniany
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Przekwitanie
(1)
Starzenie się
(1)
Stosunki interpersonalne
(1)
Stres
(1)
Stres pourazowy
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Układ trawienny
(1)
Uzależnienia
(1)
Witaminy
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Zawał serca
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(14)
Przepisy kulinarne
(2)
38 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51736 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23572 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22925 (1 egz.)
Książka
W koszyku
STOP STARZENIU! radzi, jak spowolnić oraz cofnąć niszczycielski proces starzenia się. Poradnik oparty jest na wynikach setek przełomowych badań prowadzonych przez naukowców z czołowych instytutów, takich jak Uniwersytet Harvarda czy National Institutes of Health. Dowodzi, że tak zwane „normalne starzenie się” jest w rzeczywistości spowodowane ukrytymi niedoborami, które można z łatwością uzupełnić, zażywając witaminy pełniące rolę antyoksydantów, minerały, zioła i inne substancje powstrzymujące ten proces. NAJNOWSZE ODKRYCIA UJAWNIAJĄ: – które witaminy i minerały mogą pobudzić układ immunologiczny, przywracając młodzieńczą odporność na choroby zakaźne i nowotwory, – które witaminy mogą zapobiec utracie pamięci i wystąpieniu innych objawów zniedołężnienia oraz cofnąć je, – które zioła mogą wzmocnić serce i układ krążenia, – które powszechnie dostępne substancje chemiczne, zawarte w pożywieniu, dają możliwość przedłużenia życia i zachowania lub odzyskania młodości i witalności. „Wspaniała książka, dokładna pod względem naukowym – podstawowa lektura zarówno dla pacjentów, jak i specjalistów, którzy zainteresowani są czynnikami powodującymi starzenie się organizmu oraz jak zachować zdrowie”. – dr nauk medycznych John Weisburger, naukowiec prowadzący badania nad rakiem, członek American Health Foundation „Jean Carper jest jednym z najbardziej godnych zaufania autorytetów w dziedzinie nauki nad poprawą zdrowia za pomocą środków naturalnych. Polecam jej książki absolutnie wszystkim”. – dr nauk medycznych Andrew T. Weil, University of Arizona School of Medicine
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110302 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48298 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45004 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest naszym najważniejszym narządem, siedzibą naszego „Ja”, naszej inteligencji i osobowości. Nic w naszym życiu nie jest tak ważne i niezbędne jak prawidłowo działający mózg. Od jego funkcjonowania zależy nasz sukces życiowy i zadowolenie z życia. Książka opisuje wyniki najnowszych badań nie tylko nad znanymi od dawna środkami wpływającymi na pracę mózgu, jak kofeina i cukier, ale także nad takimi, które stały się przedmiotem zainteresowania dopiero niedawno, np. fosfatydyloseryna i substancje zawarte w liściach miłorzębu (Gingko biloba). Autorka rozpatruje problem wpływu witamin na regulację samopoczucia i poprawę poznawczych funkcji mózgu. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby przystąpić do poprawy fizjologii naszego mózgu, zwiększenia jego wydajności i kontynuowania optymalnych czynności intelektualnych i emocjonalnych. Ta książka mówi nam, jak i dlaczego musimy zacząć od zaraz! „Twierdzenie, że odpowiednie pożywienie i zawarte w nim substancje działające na układ nerwowy mogą polepszyć funkcje intelektualne, pomagać w koncentracji umysłowej, zmniejszać stres, regulować czynności sensomotoryczne, utrzymywać wysoki poziom motywacji, przyspieszać czas reakcji, a nawet – być może – zapobiec starzeniu się mózgu, nie jest już tylko przedmiotem rozważań teoretycznych. Neurofizjologia odżywiania znajduje się jeszcze w swym początkowym stadium rozwoju, ale już teraz może się poszczycić ciekawymi osiągnięciami”. – „Psychology Today”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41827 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osteoporoza - szansa na zwycięstwo, kiedy łupie w kręgosłupie, cofnąć nowotwór, żegnaj łysino, recepty naszych babć.
Osteoporoza- szansa na zwycięstwo Kiedy łupie w kręgosłupie Cofnąć nowotwór Żegnaj łysino Recepty naszych babć
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110875/Cz.1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28478 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania. Ta książka jest kontynuacją wydanej wcześniej "Filozofii zdrowia"... "Filozofia zdowia" jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi, zaś "Filozofia życia" to przedzieranie się przez meandry świadomości, kontemplacja i smakowanie życia. Obie książki łączą w sobie mądrość współczesnej medycyny z właściwą profilaktyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33163 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61198 P 7,5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108824 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112235 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112482 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka pragnie, aby mądrość współczesnej medycyny połączyć z właściwą profilaktyką i mądrością w żywieniu opartą na szacunku dla praw natury. Tolerancja, życzliwość, pogoda ducha i radość są cechami ludzi zdrowych i szczęśliwych. Zadaniem książki Anny Ciesielskiej jest uczynić ich właśnie takimi. Dieta zaproponowana przez autorkę oparta jest na kuchni chińskiej. W książce znajdziecie Państwo konkretne przepisy kulinarne. Potrawy przygotowane wg tych przepisów są nie tylko łatwe w przygotowaniu ale i na prawdę smaczne. Dzięki zaadoptowaniu ich do polskich warunków nie będziecie mieli Państwo trudności ze znalezieniem poszczególnych składników w sklepach. Filozofia zdrowia jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33164 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110972 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40075 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Len towarzyszył człowiekowi już od wieków, a jego głównymi zaletami były włókna, służące do produkcji ubrań oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie, możemy zauważyć „renesans” lnu, ponieważ na nowo zaczęto doceniać jego lecznicze działanie. Autor to ekspert od spraw żywności, który w tym poradniku prezentuje uzdrawiającą siłę i potencjał tkwiący w tej roślinie. Przeciwdziała ona nie tylko zawałom serca i nadciśnieniu, ale nawet niektórym nowotworom. Doskonale wzmacnia włosy i jest tajną bronią przeciw starzeniu się. Dzięki tej książce będziesz mógł sam w praktyce przekonać się o dobroczynnym działaniu oleju i siemienia lnianego na swój organizm. Pomoże Ci w tym wiele przepisów, a także wykaz dolegliwości, przy których ten produkt czyni cuda. Sprawdź, w czym len pomoże Tobie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108669 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor jest masażystą i fizykoterapeutą od 20 lat zajmującym się prowadzeniem kuracji odchudzających i odnową biologiczną. Opracowana przez niego dieta Kensington polega na niespotykanym dotąd systemie łączenia pokarmów, pozwala na spożywanie produktów wysokobiałkowych i węglowodanowych, ale w odpowiednich odstępach czasu. Owoce i warzywa można mieszać i jeść bez ograniczeń, pozostałe składniki pożywienia trzeba ograniczać lub rozdzielać. Jak? To wszystko zależy od naszej postury, wieku, organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45511 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Autorki radzą rodzicom jak zdrowo wychować dzieci i uchronić je przed chorobliwą otyłością. Zdecydowana większość rodziców traktuje słodycze jak nagrodę. Mówią: zjedz ładnie obiad, to dostaniesz mambę. To duży błąd! To by było właściwe kształtowanie nawyków żywieniowych – po obiedzie ruch, a nie po obiedzie dalszej jedzenie i to kaloryczne. Jeśli rodzic uczy dziecko, ze słodycze to nagroda, trudno się dziwić, że potem dorosła osoba gdy chce się pocieszyć, sięga po czekoladę. Jeśli chcemy dziecko uchronić przed naszymi problemami ze słodkościami, przerwijmy to błędne koło. Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie do ok. 10 roku życia, ale dziecko najwięcej ich chłonie do trzecich urodzin. Potem zmiana nawyków staje się trudniejsza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115110 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49833 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46367 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44169 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka w sposób przejrzysty i zrozumiały wyjaśnia psychologiczne przyczyny uzależnienia od dramatycznych relacji, pracy i stylu życia i pokazuje, jak wyzwolić się z tego cyklu. Tłumaczy także, dlaczego dramatyczne zdarzenia z przeszłości mogą wywołać potraumatyczne symptomy, obejmujące między innymi poczucie lęku, przybieranie na wadze oraz popadanie w różne uzależnienia i uczy naturalnych oraz potwierdzonych naukowo metod, pozwalających na odzyskanie równowagi w ciele i życiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112523 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33477 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47052 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej