Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(243)
IBUK Libra
(24)
Forma i typ
Książki
(235)
E-booki
(24)
Artykuły
(7)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(333)
wypożyczone
(10)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(68)
Czytelnia Piła
(4)
Wypożyczalnia Chodzież
(53)
Czytelnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(62)
Czytelnia Czarnków
(3)
Wypożyczalnia Trzcianka
(17)
Czytelnia Trzcianka
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(72)
Czytelnia Złotów
(3)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(44)
Czytelnia Wągrowiec
(10)
Wypożyczalnia Piła zbiory specjalne
(1)
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
(1)
Zbiory specjalne Złotów-Czytelnia
(3)
Autor
Gawęcki Jan
(10)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(6)
Kączkowski Jerzy
(6)
Szczygieł Aleksander
(6)
Cichoń Zofia
(5)
Gertig Henryk
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(5)
Sikora Tadeusz
(5)
Sikorski Zdzisław Edmund
(5)
Gumowska Irena
(4)
Kasperek Marian
(4)
Piekarska Janina
(4)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Łoś-Kuczera Maria
(4)
Łuszczki Barbara
(4)
Bijok Barbara
(3)
Bijok Franciszek
(3)
Burszta Józef
(3)
Czapski Janusz
(3)
Flis Krystyna
(3)
Kopeć Krystyna
(3)
Kopta Antonina
(3)
Kowalczyk Stanisław
(3)
Krauze Alina
(3)
Krauze Jerzy
(3)
Nikonorow Maksym
(3)
Pijanowski Eugeniusz
(3)
Pliszka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Sobierajski Zenon
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Talik Tadeusz
(3)
Talik Zofia
(3)
Turlejska Halina
(3)
Zalewski Stanisław
(3)
Adamowicz Mieczysław
(2)
Amarowicz Ryszard
(2)
Bednarski Włodzimierz
(2)
Burbianka Maria
(2)
Burzyńska Halina
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Dłużewski Mieczysław
(2)
Halbański Maciej Erwin
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Konaszewska Wanda
(2)
Lempka Aleksander
(2)
Małecka Maria
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Pokora Mirosław
(2)
Procner Aleksandra
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Reps Arnold
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sieradzki Andrzej Józef
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Urban Stanisław
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Ambrozy Scot
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnik Jan
(1)
Basse von Monika
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broda Ewa
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Brzeziński Mariusz
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Budzyński Franciszek
(1)
Bugdol Marek
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Czupryn Anita
(1)
Damicz Władysław
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Davidek Jiři
(1)
Dominik Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Drewniak Emil
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(70)
2000 - 2009
(53)
1990 - 1999
(33)
1980 - 1989
(55)
1970 - 1979
(29)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(3)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(267)
Język
polski
(241)
nieznany (po)
(24)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
Nauczyciele chemii
(2)
9-13 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Edukatorzy
(1)
Lekarze specjaliści
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Żywność
(214)
Odżywianie
(55)
Kucharstwo
(12)
Biochemia
(10)
Mleko
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Dietetyka
(8)
Rolnictwo
(8)
Towaroznawstwo
(8)
Jajka
(7)
Mięso
(7)
Warzywa
(7)
Chemia
(6)
Zdrowie publiczne
(6)
Żywność prozdrowotna
(6)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(5)
Białko
(5)
Gospodarka żywnościowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Mikrobiologia
(5)
Rynek
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Biotechnologia
(4)
Gastronomia
(4)
Jakość produktu
(4)
Kultura
(4)
Miód
(4)
Owoce
(4)
Rośliny
(4)
Ryby
(4)
Spożycie
(4)
Toksykologia
(4)
Toksykologia żywności
(4)
Woda
(4)
Zatrucia
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Bioterroryzm
(3)
Kontrola sanitarna
(3)
Lipidy
(3)
Normy ISO 22000
(3)
Otyłość
(3)
Pieczywo
(3)
Produkt regionalny
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Religia
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Surowce zwierzęce
(3)
Wegetarianizm
(3)
Witaminy
(3)
Węglowodany
(3)
Zboże
(3)
Ziemniaki
(3)
Alkohol
(2)
Aminokwasy
(2)
Badanie żywności
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Drób
(2)
Ekologia
(2)
Energia
(2)
Globalizacja
(2)
Glukozynolany
(2)
HACCP
(2)
Handel zagraniczny
(2)
Hałas
(2)
Herbata
(2)
Hydroliza
(2)
Instytucje nonprofit
(2)
Karotenoidy
(2)
Kawa
(2)
Klimat
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Kosmetyka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Leki
(2)
Marketing
(2)
Metale
(2)
Mikotoksyny
(2)
Motylkowe
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Nazwa handlowa
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Normy ISO 9001
(2)
Odpoczynek
(2)
Opakowania
(2)
Orzechy
(2)
Oznaczenia geograficzne
(2)
Pestycydy
(2)
Postęp techniczny
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Saponiny
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Sport
(2)
Społeczeństwo informacyjne
(2)
Temat: czas
2001-
(6)
1989-
(3)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Wielkopolska
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Brazylia
(1)
Chiny
(1)
Europa
(1)
Republika Południowej Afryki
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(10)
Przepisy kulinarne
(9)
Podręczniki
(7)
Poradnik
(7)
Praca zbiorowa
(6)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Podręcznik
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(2)
Encyklopedie dla dzieci
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Antologia
(1)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma popularnonaukowego
(1)
Artykuł z czasopisma przyrodniczego
(1)
Artykuł z czasopisma technicznego
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Fotografia
(1)
Informatory
(1)
Kamishibai
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Raport z badań
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Europa dla Aktywnych : kwartalnik beneficjentów programów edukacyjnych
(1)
Karta
(1)
Lider
(1)
Młody Technik : ciekawi świata są zawsze młodzi
(1)
267 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okrągła wraz z określeniem cech siedliska zastępczego. Profilaktyka najczęściej występujących chorób u królików hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na liście B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z notą: 2 pkt. MNiSW.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Kraj pochodzenia produktu należy obok jakości i ceny do najważniejszych kryteriów wyboru przy podejmowaniu przez konsumenta decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a w kontekście negatywnych skutków pandemii COVID-19 kupowanie żywności made in Poland zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. W monografii usystematyzowano stan wiedzy na temat zjawiska patriotyzmu konsumenckiego oraz zidentyfikowano postawy i czynniki determinujące nabywanie przez konsumentów polskich produktów żywnościowych. Ponadto na podstawie wyników badań empirycznych dokonano typologii konsumentów z trzech generacji wiekowych – X, Y i Z – w kontekście postaw wobec tych produktów, a zwłaszcza triady ich cech, tj. pochodzenia, ceny i jakości. W konsekwencji stwierdzono występowanie znaczących różnic międzypokoleniowych i odmienne, nie zawsze pozytywne podejście do zakupu polskiej żywności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
The papers, being the effect of scientific work conducted within basic and implementation research, provide a lot of interesting information in terms of cognition and application. The problems of the articles making up this Journal concentrate mainly around the issues of human capital management, ergonomics, as well as entrepreneurship and innovativeness of organizations. In the collected articles, the Reader will find a lot of theoretical approaches concerning: innovation process and the method of studying the innovative ability of an enterprise, intellectual capital management, the methods of studying and improving the quality assurance system in an organization, the application of ergonomics principles in office work and teaching students, or tourism entrepreneurship. The Journal can be an interesting and useful reference for organization and management, tourism and pedagogics theoreticians, as well as students and practicians.(...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy była ocena składu recepturowego przemysłowo wytwarzanych dań obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji. Konieczne staje się dokonywanie świadomego wyboru tego rodzaju dań przez konsumentów dzięki czytaniu składu recepturowego na etykiecie, aby mieć gwarancje ich wysokiej wartości odżywczej oraz informacje o tym, że nie zawierają zamienników mięsa i niedozwolonych substancji dodatkowych. W drugim opracowaniu przedstawiono znaczenie płynów w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy uprawiają turystykę. Kolejna praca dotyczyła Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach i Paszach (RASFF) odgrywającego kluczową rolę w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności i pasz na każdym etapie łańcucha produkcyjnego poprzez natychmiastową reakcję na wykryte zagrożenie i informowanie o tym wszystkich członków systemu. W ostatnim zaprezentowanym artykule autorka przybliżyła wpływ 4. rewolucji przemysłowej na inżynierię lądową ze szczególnym naciskiem na inżynierię budowlaną na przykładzie Niemiec. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę pod redakcją naukową prof. dr. hab. Piotra P. Lewickiego pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104418 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44982/T.1 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Pierwszy artykuł przedstawia częstotliwość i preferencje spożycia przez mających 19-50 lat mieszkańców województwa dolnośląskiego mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej. Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę o probiotykach, lubią spożywać lody, ale ich wiedza na temat tych lodów, mających cenne walory prozdrowotne, nie jest zadowalająca. Kolejne opracowanie dotyczy wykorzystania testu chi-kwadrat w badaniach preferencji żywieniowych konsumentów. Zamierzeniem jest, aby w podobny sposób przybliżyć praktyczne zastosowanie innych metod statystycznych.(…)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności funkcjonalnej jako potencjalnego źródła wartości korzystnych dla zdrowia i poprawy komfortu życia seniorów. Badanie czynników kształtujących postawy osób starszych wobec produktów funkcjonalnych jest tego naturalną konsekwencją. Celem pracy było poznanie wybranych elementów postawy starszych dorosłych w porównaniu z młodszymi względem żywności funkcjonalnej oraz ich związku z wrażliwością smakową, a także zbadanie wpływu wieku na pożądalność konsumencką produktów funkcjonalnych. Wiek stanowił najsilniejszy predyktor zmian wartości progów rozpoznania smaku słodkiego i słonego oraz drugi w kolejności dla smaku kwaśnego. Hierarchia ważności czynników branych pod uwagę przy zakupie żywności jest różna dla osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Częstotliwość spożywania produktów funkcjonalnych była różna wśród osób poniżej 60. r.ż. i starszych. Osoby w wieku 60 lat i starsze wykazały bardziej zachowawczą postawę względem żywności funkcjonalnej niż młodsze. Osoby w wieku poniżej 60 lat i starsze wykazały podobną ogólną pożądalność konsumencką względem badanych produktów funkcjonalnych. W świetle uzyskanych wyników nie ma potrzeby intencjonalnego intensyfikowania smaku (zwłaszcza słonego i kwaśnego) w produktach funkcjonalnych przeznaczonych dla osób starszych. Opór wobec innowacji silniej determinował postawy osób w wieku 60 lat i starszych względem żywności funkcjonalnej niż naturalnie rozwijająca się z wiekiem potrzeba dbania o zdrowie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Książka z zakresu współczesnej technologii przetwórstwa surowców na produkty akceptowalne przez konsumentów. Poświęcona zagadnieniu enzymatycznego brązowienia mętnego soku jabłkowego, prezentuje badania na temat możliwości wykorzystania na przykład ekstraktów z roślin czy innych soków do przedłużania trwałości mętnych soków jabłkowych w aspekcie ich barwy. Badania te wpisują się w nurt dotyczący roli naturalnych przeciwutleniaczy jako inhibitorów brązowienia enzymatycznego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1. Wykorzystanie promieniowania mikrofalowego jako czynnika wpływającego na kiełkowanie i rozwój roślin. 2. Mantis religiosa – dyspersja gatunku w Polsce i w Europie. Nowe stanowisko na Lubelszczyźnie. 3. Cytochrom C – Fizjologia życia i śmierci komórki. 4. Fizykochemiczne i organoleptyczne właściwości piwa warzonego w warunkach domowych. 5. Podaż witaminy B 12 w diecie polskich sportowców trenujących wyczynowo. Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Zasób wiedzy podmiotów funkcjonujących na rynku jest niedoskonały i zróżnicowany. W książce przedstawiono możliwości działań niwelujących asymetrię wiedzy dotyczącej żywności, zarówno po stronie producenta, jak i konsumenta. Część empiryczna poświęcona została aktywności informacyjnej klienta, czyli poszukiwaniu i analizie informacji o produkcie na poszczególnych etapach procesu decyzyjnego oraz przekazywaniu takich informacji innym konsumentom. Celem pracy jest ustalenie zależności między poziomem wiedzy konsumentów a ich aktywnością informacyjną oraz związków tej zależności z asymetrią wiedzy między konsumentami a producentami żywności. Badania prowadzono od grudnia 2014 do kwietnia 2015 r. w Wielkopolsce. Zastosowano podejście interdyscyplinarne, ponieważ podjęta tematyka wywodzi się z zagadnień mikroekonomicznych (z ekonomiki informacji), w mniejszym stopniu analizowane kwestie odnoszą się do teorii ryzyka i niepewności, czerpią również z innych obszarów nauki: zarządzania czy ekonomii behawioralnej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz rekomendację książki Tomasza Olejniczaka Konsumenci seniorzy wobec innowacji produktowych. Przedmiotem pierwszego opracowania jest przedstawienie wykorzystania w procesie dydaktycznym metody projektu na przykładzie rogala świętomarcińskiego. W drugim opracowaniu przedstawiono specyfikę produktów o obniżonej zawartości energetycznej w kontekście badań ankietowych. Kolejny artykuł dotyczy problemów związanych z glutenem. Jego autorki wskazują na korzyści i zagrożenia dotyczące wpływu glutenu na organizm oraz zagrożenia związane ze stosowaniem diety bezglutenowej W czwartym artykule omówiono zaś zagadnienia związane z otyłością, stanowiącą jedno z największych wyzwań i zagrożeń XXI wieku. Jako redaktor ,,Nauk Inżynierskich i Technologii” zachęcam do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po rekomendowaną książkę. Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1.Cholinoesterazy jako wskaźniki wykorzystywane w monitoringu biologicznym narażenia na pestycydy. 2.Rozmieszczenie walorów przyrodniczych w gminach związanych terytorialnie z Polską częścią transgranicznego rezerwatu biosfery Polesie Zachodnie. 3.Migracja zwierzyny przez drogi publiczne na przykładzie Kampinoskiego i Wielkopolskiego Parku Narodowego Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W podręczniku zaprezentowano istotę oraz najważniejsze koncepcje zarządzania jakością służące usprawnieniu ogólnego zarządzania organizacją. Ponadto przedstawiono kwestie związane z systemem oceny zgodności, wykorzystywane w celu weryfikacji spełnienia określonych wymagań dotyczących organizacji, procesu, usługi, produktu, systemu czy osoby, zawierające wyjaśnienia w zakresie normalizacji, certyfikacji, akredytacji oraz audytu. Przybliżono podstawowe wymagania dotyczące zastosowania systemowego podejścia do zarządzania jakością w organizacjach w aspekcie normatywnym, przy wykorzystaniu normy ISO 9001. Uwzględniono kwestie dotyczące branżowych systemów zarządzania jakością mających zastosowanie w branży żywnościowej, motoryzacyjnej, usług IT, medycznej, lotniczej, telekomunikacyjnej i kolejowej oraz wymagania NATO w tym zakresie. Przedstawiono definicje kosztów jakości i ich klasyfikację, a także wybrane modele kosztów jakości oraz rachunek kosztów jakości. Ponadto zawarto zagadnienia dotyczące wykorzystania głównych narzędzi zarządzania jakością stosowanych w organizacjach w celu zapewnienia jakości oraz doskonalenia procesów i wyrobów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
(Bezpieczeństwo jednostki, społeczeństwa i gatunku ludzkiego / Brunon Hołyst ; t. 4.)
W tomie 4 cyklu zostały opisane zagrożenia naturalne i cywilizacyjne, wynikające z narastania terroryzmu, konfliktów i problemów społecznych, coraz większej liczby odnotowywanych chorób cywilizacyjnych, wyczerpania nieodnawialnych źródeł energii oraz zasobów planety, a także wielu aspektów codziennego życia niosących ze sobą brak poczucia bezpieczeństwa człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50478 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46655 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: 1.The nutritional value of acient grains. 2.Starzenie się ludzkiego organizmu - nieunikniony skutek cyklu biologicznego. 3.Rola białek powierzchniowych lactobacillus helveticus w zdolności do biosorpcji jonów kadmu. 4. Stan obecny i predykcje liczebnościowe żubrów (Bison bonasus L.). Czasopismo widnieje w wykazie B listy czasopism punktowanych z notą 2 pkt. Lista wydawana jest przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Celem pracy było stwierdzenie, czy na podstawie określenia charakterystyki strukturalnej wyrobów mięsnych można różnicować ich jakość. Założono, że otrzymane wyniki pozwolą wykazać wpływ procesu technologicznego na strukturę, a w konsekwencji na teksturę, jakość sensoryczną i parametry fizykochemiczne wyrobów mięsnych; ocenić, który z analizowanych dodatków będących zamiennikami tłuszczu zwierzęcego wywiera większy wpływ na jakość wędlin drobno rozdrobnionych; stwierdzić, w jaki sposób parametry techniczne kutra mają wpływ na rozmieszczenie tłuszczu w gotowym produkcie, a w konsekwencji na jego teksturę i jakość sensoryczną. Materiał do badań w pierwszym zadaniu badawczym stanowiły mięśnie półbłoniasty i czterogłowego uda poddane procesowi nastrzykiwania, masowania i pasteryzacji. W kolejnym zadaniu materiałem doświadczalnym były pasztety sterylizowane, w których tłuszcz zwierzęcy wymieniano w całości na tłuszcz roślinny Akoblend BEP, Akoroma OM, Akoroma OMW i Akoroma LS oraz farsze i wyprodukowane z nich wyroby drobno rozdrobnione typu parówkowa, w których różnicowano zawartość tłuszczu zwierzęcego, zastępując go tłuszczem roślinnym Akoroma OM w ilości 50, 75 i 100%. W ostatnim zadaniu badawczym materiałem doświadczalnym były drobno rozdrobnione farsze i wyroby typu parówkowa wyprodukowane w kutrze misowym i przelotowym. W farszach drobno rozdrobnionych analizowano właściwości reologiczne oraz zawartość wody wolnej i wycieku cieplnego, natomiast w gotowych wyrobach oznaczano podstawowy skład chemiczny, barwę metodą instrumentalną, właściwości penetrometryczne i teksturę. Ponadto po każdym etapie procesu technologicznego produkcji szynek pasteryzowanych oraz w pasztetach sterylizowanych i wyrobach drobno rozdrobnionych dokonywano analizy morfometrycznej, a gotowe wyroby poddawano ocenie konsumenckiej. Badania wykazały, że mięsień półbłoniasty charakteryzował się większą dynamiką zmian wielkości elementów strukturalnych w procesie masowania i pasteryzacji niż mięsień czterogłowy uda. Proces nastrzyku solanką peklującą spowodował obkurczenie się komórek włókien mięśniowych w obu badanych mięśniach. Pozostająca w przestrzeniach międzykomórkowych solanka spowodowała ściśnięcie komórek, której wchłonięcie do wewnątrz włókna nastąpiło dopiero podczas procesu masowania, a proces pasteryzacji utrwalił wytworzoną strukturę. Zarówno analiza siły cięcia, jak i ocena konsumencka wykazały, że szynki z obu mięśni charakteryzowały się wysokim poziomem kruchości. W pasztetach sterylizowanych całkowite zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczami roślinnymi miało istotny wpływ na kształtowanie się barwy oraz podstawowego składu chemicznego gotowego produktu. Wykazano, że najlepszym rozdrobnieniem i dyspersją tłuszczu, a także pożądanymi cechami mechaniczno-sensorycznymi, charakteryzował się pasztet sterylizowany wyprodukowany z całkowitą zamianą tłuszczu zwierzęcego na tłuszcz roślinny Akoroma OM. Stwierdzono, że w kiełbasie parówkowej zamiana tłuszczu zwierzęcego w ilości powyżej 50% na Akoroma OM powoduje pogorszenie dyspersji tłuszczu, tekstury i walorów sensorycznych. Komputerowa analiza obrazu wykazała, że zastosowanie kutra przelotowego w produkcji farszów drobno rozdrobnionych daje większy stopień rozdrobienia tkanki łącznej i tłuszczowej oraz lepsze właściwości sensoryczne gotowego produktu. Analiza histometryczna dostarczyła cennych informacji na temat jakości produktu, a wykonane pomiary elementów struktury (komórki włókien mięśniowych, cząstki tłuszczu, włókna kolagenowe), za pomocą techniki komputerowej analizy obrazu, pozwoliły na ocenę zróżnicowania mikrostruktury oraz na wybór surowca do produkcji szynek, odpowiedniego zamiennika tłuszczu zwierzęcego, a także urządzenia do produkcji wyrobów drobno rozdrobnionych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Odpowiedzialność środowiskowa organizacji wiąże się z podejmowaniem działań mających na celu zdiagnozowanie wzajemnych relacji organizacji i środowiska przyrodniczego, a także działań przyczyniających się do ograniczania niekorzystnego oddziaływania różnych podmiotów na środowisko przyrodnicze. Zmniejszeniu skali wykorzystania zasobów naturalnych, ilości zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska, a także ryzyka dla organizacji i jej otoczenia służą zmiany w produktach, usługach i procesach produkcyjnych. Zmiany te mogą być źródłem korzyści nie tylko ekologicznych, ale również społecznych czy gospodarczych – zarówno dla samej organizacji, jak i w obszarze jej oddziaływania. Oddają w ten sposób istotę koncepcji zrównoważonego rozwoju organizacji. Osiąganiu celów wynikających z tej koncepcji rozwoju służą również polityka państwa i stosowane w jej ramach instrumenty. Odpowiednie działania podejmowane przez władze motywują i wspierają organizacje w implementowaniu nowego paradygmatu rozwoju. Autorzy niniejszej publikacji podjęli trud zaprezentowania środowiskowych aspektów idei rozwoju zrównoważonego. Publikacja składa się z trzech względnie jednorodnych modułów tematycznych, w których zamieszczono artykuły powiązane z główną problematyką tej pracy. Dotyczą one kolejno: • narzędzi zarządzania środowiskowego, w tym systemów zarządzania środowiskowego i oceny cyklu życia, • pozostałych aspektów odpowiedzialności środowiskowej organizacji, • stymulowania odpowiedzialności środowiskowej za pomocą instrumentów polityki ekologicznej, a także problematyki odpowiedniego wykorzystania zasobów środowiska przyrodniczego. Różnorodność prezentowanych treści i koncepcji pozwala redaktorom tej publikacji mieć nadzieję, że czytelnicy znajdą w niej inspirujące myśli do wdrażania w życie koncepcji zrównoważonego rozwoju. Zamieszczone w tej książce projekty artykułów były przedmiotem dyskusji naukowych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji pn. Zrównoważony rozwój organizacji, która odbyła się 16-18 czerwca 2014 r. w Karpaczu. Redaktorzy niniejszej publikacji wyrażają wdzięczność uczestnikom konferencji za możliwość twórczej wymiany poglądów, recenzentom za inspirujące i krytyczne uwagi oraz autorom za przygotowanie artykułów tworzących tę książkę.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Spis treści [Contents] Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara: Duże gospodarstwa rolne w krajach UE o różnym poziomie rozwoju gospodarczego w latach 2005–2016 [Large Farms in EU Countries with Different Levels of Economic Development in 2005–2016], doi: 10.7366/wir012019/01, s. 7-23; Beata Kucia-Guściora: Węzłowe problemy preferencji podatkowych dla grup producentów rolnych [Fundamental Issues of the Tax Preferences for the Groups of Growers] , doi: 10.7366/wir012019/02, s. 25-43; Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Agata Szczebyło: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi [Sustainable Food Consumption in Rural Households with Children] , doi: 10.7366/wir012019/03, s. 45-61; Anna M. Klepacka: Determinants of Growth of Selected Renewable Energy Types within the Context of Sustainable Development [Determinanty wzrostu wykorzystania wybranych źródeł energii odnawialnej w kontekście rozwoju zrównoważonego], doi: 10.7366/wir012019/04, s. 63-86; Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek, Bożena Taszarek, Ewelina Wołoszyn: Preferencje rolników z Lubelszczyzny w zakresie korzystania z usług doradczych [Preferences of Farmers from the Lublin Region in the Demand for Advisory Services], doi: 10.7366/wir012019/05, s. 87-106. Sto lat rozwoju polskiej wsi Adam Koziolek: Geneza polskiej prasy ludowej w zaborze rosyjskim [The Genesis of the Polish Rural Press in the Territories Annexed During the Russian Partition], doi: 10.7366/wir012019/06, s. 107-121. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Spis treści [Contents] Artykuły [Articles] Michał Soliwoda, Jacek Kulawik, Barbara Wieliczko: Instrumenty finansowe a polityki wspólnotowe UE [Financial Instruments Versus Common EU Policies], doi 10.7366/wir032018/01, s. 9–34; Przemysław Śleszyński: Identyfikacja i ocena procesów demograficznych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem wsi [Identification and Evaluation of Demographic Processes in Poland with Special Regard to the Rural Areas], doi 10.7366/wir032018/02, s. 35–68; Maria Halamska: Wspierać czy zalesiać? Dylematy rozwoju wiejskich obszarów problemowych [Supporting or Afforesting? Dilemmas in the Development of Rural Problem Areas in Poland], doi 10.7366/wir032018/03, s. 69–92; Sławomir Kalinowski: Problem ubóstwa i wykluczenia społecznego w krajach Unii Europejskiej w kontekście zrównoważonego rozwoju [The Problem of Poverty and Social Exclusion in the European Union Member States in the Context of Sustainable Development], doi 10.7366/wir032018/04, s. 93–112; Joanna Bereżnicka: Dopłaty do działalności operacyjnej a stabilność finansowa gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej [Operational Subsidies and Financial Stability of Farms in the European Union], doi 10.7366/wir032018/05, s. 113–136; Andrzej Jędruchniewicz: Negatywne skutki regulowania cen rolnych [Negative Effects of Agricultural Price Regulation], doi 10.7366/wir032018/06, s. 137–154; Katarzyna Kokoszka, Małgorzata Pink: Instytucjonalne uwarunkowania sprzedaży bezpośredniej żywności w Polsce [Institutional Preconditions of Direct Sales of Food Products in Poland], doi 10.7366/wir032018/07, s. 155–174; Tomasz Wojewodzic, Wiesław Musiał: Trwanie i upadek drobnych gospodarstw rolnych – zastosowanie analogii w naukach przyrodniczych i społecznych [The Decadence and Decline of Small Farms – Application Analogies to Natural and Social Sciences], doi 10.7366/wir032018/08, s. 175–192; Anna Kłoczko-Gajewska, Olga Markiewicz: Mechanizm rozprzestrzeniania się wiosek tematycznych w Polsce [The Spread of Thematic Village Idea in Poland], doi 10.7366/wir032018/09, s. 193–210; Marta Czekaj: Plan sukcesji w gospodarstwie rolnym [Succession Planning in Family Farms], doi 10.7366/wir032018/10, s. 211–228; Bartłomiej Bajan, Wawrzyniec Czubak: Korzyści płynące z integracji poziomej w polskim rolnictwie na przykładzie grup producentów rolnych [The Benefits of Horizontal Integration in Polish Agriculture Exampled by Agricultural Producer Groups], doi 10.7366/wir032018/11, s. 229–242. Recenzje i omówienia Bogdan Klepacki: Recenzja książki Krystyny Krzyżanowskiej, Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania innowacji w zespołowym działaniu w rolnictwie [Book review: Economic and Social Determinants of Innovation in Teamwork in Agriculture by Krystyna Krzyżanowska], doi 10.7366/wir032018/12, s. 243–248; Marcin Makowiecki: Z biegiem lat i wydarzeń. Recenzja książki: Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń, Patrząc na wieś. Sto lat rozwoju polskiej wsi [Book review: Glimpses of the Countryside. One Hundred Years of Polish Countryside by Andrzej Rosner, Ruta Śpiewak, Edyta Kozdroń], doi 10.7366/wir032018/13, s. 249–252. Sto lat rozwoju polskiej wsi Włodzimierz Dzun: Zmiany strukturalne w gospodarstwach rolnych na ziemiach polskich przed odzyskaniem niepodległości [Farm Structure Change in Polish Lands Before the Independence Recovery], doi 10.7366/wir032018/14, s. 253–279. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej